La Vanguardia (Català)

El Comic Barcelona dona color a la Fira de Montjuïc

Tres dones s’enduen guardons en un senyal dels canvis del sector

- JUSTO BARRANCO

A la majoria d’assistents encara els costa d’acostumar-se al nou nom. Fins i tot als organitzad­ors. Al migdia, en el lliurament de premis del certamen, el president de Ficomic, Patrici Tixis, es refereix per un moment als premis del “Saló del Còmic”. Rectifica de seguida. Si no, somriu, el renyaran: “Ara és Comic Barcelona”. I Comic Barcelona va obrir ahir les portes encara a mig gas a Fira Montjuïc –on estarà fins diumenge– rebent el gran autor italià Milo Manara, que va presentar al públic el seu portentós còmic històric Caravaggio. La gracia (Norma Editorial). I lliurant els premis del certamen, que van coronar Antonio Altarriba. I rebent a la tarda l’alcaldessa Ada Colau i la consellera Mariàngela Vilallonga. I acollint novetats de còmic que com a mínim criden l’atenció: les aventures de Tintín... en castúo, en extremeny.

Zephyrum i Trilita Ediciones llancen al mercat Les joies de la Castafiore de Tintín per primera vegada en aranès (És jòies dera Castafiore), però també en valencià (Les joies de la Castafiore), aragonès (As choyas de Castafiore) i fins i tot castúo, la varietat del castellà a Extremadur­a: Lah jalajah de la Cahtafiore, on el capità Haddock li pot etzibar a Tintín passejant pel camp: “¡Respira jondo, Tintín! ¡Jínflate loh pulmoneh del jaire sano y encorajaó, tan güeno que t’entran ganah d’echatelo tó entre pecho y espalda, manque t’atoreh!”. A més, l’àlbum apareix també en gallec i eusquera, idiomes en què havia tingut edicions, però ja estaven descatalog­ades.

I si a la tarda es va produir el tradiciona­l passeig d’autoritats per la fira, i a Colau i Vilallonga els van regalar llibres com ara Reinas de la ilustració­n española del siglo XXI (Norma) –un megavolum que recull la poderosa obra de 83 creadores–, al matí el certamen –que aquest any dura un dia menys– va obrir directamen­t amb els premis. Antonio Altarriba (Saragossa, 1952), guionista de celebrades novel·les gràfiques com Yo, asesino, Yo, loco, El arte de volar o El ala rota, va rebre el Gran Premi de Comic Barcelona per la seva trajectòri­a. La barreja de ciènciafic­ció i humor ¡Universo! (Astiberri), d’Albert Monteys, va ser premiada com a millor obra d’autor espanyol de l’any, mentre que la portentosa Lo que más

Les aventures de Tintín es tradueixen per primera vegada a l’extremeny: ‘Lah jalajah de la Cahtafiore’

me gusta son los monstruos (Reservoir Books), de la nord-americana Emil Ferris, es va endur el premi a la millor obra estrangera. Dues dones més es van emportar guardons en una mostra dels profunds canvis del sector: María Medem va ser l’autora revelació per Cénit (Apa Apa) i Lourdes Navarro va guanyar el premi al millor còmic infantil o juvenil per El árbol que crecía en mi pared (Sallybooks).

 ??  ??
 ?? FICOMIC ?? Antonio Altarriba al recollir ahir el Gran Premi del certamen
FICOMIC Antonio Altarriba al recollir ahir el Gran Premi del certamen

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain