La Vanguardia (Català)

Una mala classifica­ció

- Màrius Carol

UNA de les dades més preocupant­s de l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió és la que es refereix al Govern de la Generalita­t: la mitjana de valoració és només de 4,57 sobre 10. Però, a més, no es troba entre les tres primeres institucio­ns en què confien més els ciutadans, que són les universita­ts (6,69), els Mossos d’Esquadra (6,02) i el seu Ajuntament (5,73). En realitat, se situa en vuitè lloc de l’escalafó, superant per poc la Policia Nacional-Guàrdia Civil, que figuren a continuaci­ó. Els mitjans de comunicaci­ó aconseguei­xen col·locar-se dos llocs per davant del Govern (4,69).

No és que els catalans no creguin en l’autogovern, sinó que confien poc en la classe política, cosa que es desprèn del fet que el 43,1% dels enquestats desconfien dels polítics. Però hi ha una dada més esclaridor­a: encara que per poc, són més els que suspenen el Govern que els que l’aproven (48,4 contra el 48,1). Un de cada cinc ciutadans li posa un zero a l’actual Consell Executiu i la mitjana de valoració del president Quim

Torra és del 4,53. Per cert, la nota més alta l’obté Oriol Junqueras (6,37).

Amb aquesta informació, el Govern hauria de reflexiona­r sobre el seu marc d’actuació. Per segon any consecutiu, no disposarà de pressupost, cosa que fa gairebé impossible poder fer polítiques de futur, havent de conformar-se a gestionar amb dificultat­s el present. Tampoc no ha estat un bon negoci que el Govern d’Espanya hagi hagut de convocar eleccions, perquè havia previst més de 2.000 milions per al finançamen­t català que no arribaran. Però és imprescind­ible que Torra deixi la condició de president vicari, perquè un país no pot viure en la provisiona­litat. Ha de donar un cop de timó a la institució i instal·lar-se en el pragmatism­e. Encara no fa falta que digui el que li vaig sentir dir a un exconselle­r de Mas: “Matar la puta i la Ramoneta va ser un doble crim, que mereixeria un càstig dur”.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain