La Vanguardia (Català)

25 anys d’Eurotúnel

La connexió submarina compleix 25 anys en ple caos pel Brexit

- EUSEBIO VAL

L’aniversari del túnel que discorre sota el canal de la Mànega es veu entelat per l’actual situació de tibantor entre el Regne Unit i l’Europa continenta­l davant la falta d’una solució clara per al Brexit.

La inauguraci­ó del túnel sota el canal de la Mànega, el 6 de maig del 1994, no només va ser una fita de l’enginyeria. Va suposar un potent símbol geopolític: el Regne Unit deixava, en part, de ser una illa i es vinculava encara més a l’Europa continenta­l. A punt de complir 25 anys, el servei submarí,

gestionat per la concession­ària Eurotunnel, viu moments d’angoixa per la incertesa del Brexit. Des de fa setmanes, els passatgers pateixen les conseqüènc­ies d’una vaga de zel dels duaners francesos.

A la pàgina web d’Eurotunnel proven de tranquil·litzar els clients i els asseguren que els trens continuara­n funcionant aquest any “sigui quina sigui la forma del Brexit”. Per alleujar encara més els neguits dels usuaris, els ofereixen cancel·lacions de franc fins a 7 dies abans de la partida, i els suggereixe­n que, fins i tot en el cas d’un Brexit sense acord, serà “simple” i “barat” obtenir carnets de conduir internacio­nals i visats.

A través de l’eurotúnel transita el 26% del comerç entre la Gran Bretanya i l’Europa continenta­l. Des del 1994, han utilitzat el pas sota el fons marí 430 milions de passatgers i 86 milions de vehicles. Aquestes xifres donen una idea del col·lapse monumental que es produiria restablint de sobte els controls duaners per a les mercaderie­s.

Les instruccio­ns que es donen al web del Govern britànic en previsió d’un no deal, d’una sortida per força de la UE, dibuixen un escenari d’autèntic malson, un salt enrere de mig segle en la història, amb l’obligatori­etat d’omplir formularis de duanes, el pagament d’aranzels d’importació i altres molestos tràmits burocràtic­s. Serà inevitable un potent efecte dissuasiu d’aquestes mesures sobre el comerç.

Els 17.000 duaners francesos ja han servit un aperitiu del caos que pot venir. Des de fa més d’un mes duen a terme una vaga de zel intermiten­t en protesta per la insuficien­t preparació i els escassos efectius de cara a un eventual Brexit dur. Hi ha hagut jornades de llargues cues de passatgers a la parisenca Gare du Nord –estació del nord–, amb retards de diverses hores per agafar el tren d’alta velocitat cap a Londres. Molts usuaris van optar per no viatjar. També hi va haver un embús de camions a Calais. Els duaners no es limiten a entorpir el trànsit directe cap al Regne Unit. També porten a cap accions als aeroports. Ahir van bloquejar l’accés a la terminal del de Mérignac, a Bordeus.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain