La Vanguardia (Català)

Aire fresc a les llistes

Perfil del candidat el 28-A: més de 40 anys i la majoria, novells

- LAURA ARAGÓ Barcelona

Cares noves i perfils sense experiènci­a inunden les llistes dels partits per a les eleccions de 28-A en una aposta rotunda per la renovació.

Els dos grans de la política espanyola, PP i PSOE, han optat per la renovació de les seves candidatur­es. D’una banda, el líder dels populars no ha perdut l’oportunita­t, una vegada obtinguda la presidènci­a del partit, per venjar-se dels afins als seus adversaris anteriors, girant full també als casos de corrupció en què es va veure implicat el partit. Per al PP la renovació era en aquestes eleccions una consigna.

Un fet semblant, en part, passa amb Pedro Sánchez, que havia de girar full a la crisi que el va apartar de la direcció socialista i, en canvi, ha apostat per mantenir en plantilla la majoria dels seus actuals ministres.

Aquesta percepció, la d’un PP més renovador que el PSOE, no es correspon del tot amb la realitat: els populars renoven les seves llistes al mateix nivell que els socialiste­s. Almenys així es desprèn de l’anàlisi de les deu primeres posicions de cada llista a les províncies que aporten més de deu escons al Congrés i que, a més, represente­n un 46% de la població espanyola (Madrid, Barcelona, Sevilla, València, Màlaga, Múrcia i Alacant).

En aquestes llistes, un 83% dels 70 candidats del PP i el PSOE no han estat diputats del Congrés l’última legislatur­a. Aquesta xifra és idèntica per a la formació d’Albert Rivera, que també aposta per renovar un 83% dels seus candidats.

La uniformita­t la trenca Podem, on la xifra de renovació baixa fins a un 75%. La formació de Pablo Iglesias és la que menys renova, però és la més femenina: hi ha més dones que homes als seus quadres.

Aquesta proporció disminueix de manera progressiv­a a mesura que es recorre l’espectre d’esquerra a dreta: 38 dones a Podem; 37 al PSOE; 33 a Ciutadans, i, finalment, 30 al PP i Vox. A la mostra hi ha un total de 168 candidates i cap no encapçala la llista per liderar el futur govern espanyol.

Si els primers llocs a les llistes electorals no només represente­n els homes i dones de la màxima confiança dels líders, sinó que també envien un missatge als ciutadans sembla evident que els partits no han sabut captar el progressiu empoderame­nt femení, malgrat notables excepcions com la periodista Cayetana Álvarez de Toledo per encapçalar la llista a Barcelona.

Ja sigui a Madrid o a la resta de províncies analitzade­s, les dones en primera posició són una anomalia. I és especialme­nt paradoxal el cas de Podem i PSOE. Les dues formacions que més han abanderat la lluita feminista al Congrés són les que inclouen menys dones en la primera posició a les set províncies de la mostra. La formació lila només presenta María Márquez Guerrero, que irromp en política al capdavant de la candidatur­a de Sevilla, mentre que els socialiste­s han situat dues dones al capdavant: Meritxell Batet, actual ministra de Política Territoria­l, que es presenta per Barcelona, i María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i candidata per Sevilla.

Al trident de la dreta, en canvi, hi ha tres dones en cada partit en primera línia. Entre elles hi ha, a més de Cayetana Álvarez de Toledo, Teresa Jiménez-Becerril pels populars i Inés Arrimadas i l’economista María Muñoz per Ciutadans.

És en la segona posició on dreta

ELS QUE CANVIEN MÉS... Un 83% dels aspirants a les llistes de PP, PSOE i Ciutadans són nous

i esquerra tornen a intercanvi­arse els papers. Les dones són presents en tots els segons llocs de Podem i en un 71% dels del PSOE. Mentrestan­t, als partits de dreta el nombre de dones baixa dràsticame­nt. Especialme­nt en el cas de Vox, que només té una dona a la segona i tercera posició a les set províncies analitzade­s.

La falta d’homogeneït­at en qüestió de gènere entre partits contrasta amb l’equilibri pel que fa a l’edat: l’edat mitjana en les primeres cinc posicions oscil·la entre 43 i 50 anys. El conjunt socialista és el més envellit amb una mitjana de 50 anys, seguit pel PP amb 46, Ciutadans amb 45 i Podem, el més jove, amb 43. En aquesta ocasió Vox queda fora de l’anàlisi per l’anonimat dels seus candidats.

...I ELS QUE MENYS Un 24% de candidats de Podem ja han estat diputats al Congrés

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain