La Vanguardia (Català)

Sense dret a pantalons

Un tribunal dels EUA qualifica d’anticonsti­tucional que unes col·legiales hagin de vestir faldilla

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Un tribunal dels EUA ha declarat inconstitu­cional la normativa d’una escola que obligava les nenes a portar faldilla com a única opció .

Keely Burks es va dir fins aquí hem arribat. Es va posar a escriure un blog, que després es va convertir en una petició, que ha acabat en victòria judicial.

“Personalme­nt, odio portar faldilla. Fins i tot amb mitges i leggings. Tens fred a l’hivern i no és tan confortabl­e com els pantalons curts a l’estiu”.

En aquest text, datat el 2015, quan feia vuitè (14 anys), es queixava que, al pati, els nens podien jugar a soccer i ella no, per la incomodita­t d’aquesta peça. A dins no era millor, sempre preocupada, i distreta, per la posició de les cames.

“Fins i tot una vegada –afegeix– em van castigar l’últim dia de curs perquè vaig pensar erròniamen­t que estaven permesos els shorts. Em van tenir asseguda a l’oficina, privada d’anar a classe, fins que la meva mare em va venir a buscar. Només per no portar faldilla!”.

Ella i els seus amics van fer circular la seva redacció entre els

col·legials de vuitè de la seva escola, la Charter Day School de Leland, Carolina del Nord, en què el codi de vestuari obliga que les nenes sempre vesteixin faldilla.

Segons el llibre de normes, un compendi de 31 pàgines, l’obligació de la uniformita­t confereix “disciplina i manté l’ordre”. A més, matisa que “ajuda a promoure el sentit d’orgull i l’esperit d’equip”.

Diversos pares van pressionar perquè es modifiqués aquesta regla, sense cap èxit.

Però Burks va enviar el seu blog a l’American Civil Liberties Union (ACLU), organitzac­ió que lluita pels drets civils.

L’any següent d’aquella petició original, tres nenes més –de 5, 10 i 14 anys– van remetre una sol·licitud similar a l’ACLU i a un despatx d’advocats, que va presentar una demanda contra aquest codi.

Un tribunal federal de Carolina del Nord ha resolt que aquesta obligació escolar de vestir faldilla i només faldilla és inconstitu­cional. “El requerimen­t que les nenes portin faldilla els fa patir una càrrega que no experiment­en els nens, simplement perquè elles són dones”, subratlla el jutge Malcolm J. Howard en la resolució que els dona la raó.

El jutge va rebutjar l’argument de l’escola que l’uniforme crea respecte mutu entre nois i noies i que, per tant, s’havia de mantenir. La resolució va sostenir que “no hi ha evidències que aquesta política assoleixi aquest objectiu”, o que estigui d’acord amb les normes de la comunitat.

“Aquesta política reflecteix uns estereotip­s de gènere antiquats, que de manera intenciona­l envien el missatge que les nenes no són iguals que els nens”, va remarcar Galen Sherwin, advocada de l’ACLU, després de conèixer la decisió. “Aquests estereotip­s discrimina­toris suposen el risc que els persegueix­in per tota la vida i no hi ha d’haver lloc per a això a les escoles pública”, va reiterar.

Aquesta decisió té lloc en un moment en què hi ha un debat encara més ampli sobre com són vistes les estudiants després que s’hagin constatat una sèrie d’episodis en altres escoles.

Fa uns dies, les estudiants de la Universita­t de Notre Dame es van posar leggings per protestar. Era la seva manera de rebutjar una carta de l’editor d’un diari estudianti­l en què se les instava a no portar peces ajustades perquè això “convida els homes” a mirarlos els cossos.

En un article recent del The Washington Post es va denunciar que en un institut de Maryland les noies s’havien conjurat contra els seus companys que havien creat un rànquing per classifica­r la seva bellesa.

Bonnie Peltier, la mare d’una d’aquestes tres nenes que van presentar la demanda, va lamentar: “Ha hagut de ser una ordre del tribunal la que faci que l’escola accepti el simple fet que el 2019 les nenes triïn portar pantalons”.

El requerimen­t a les nenes sobre la seva vestimenta els fa patir una càrrega que no tenen els nens

 ?? KLAUS VEDFELT / GETTY ?? La sentència es refereix a l’obligatori­etat de les nenes d’una escola de Carolina del Nord de portar faldilla i només faldilla
KLAUS VEDFELT / GETTY La sentència es refereix a l’obligatori­etat de les nenes d’una escola de Carolina del Nord de portar faldilla i només faldilla

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain