La Vanguardia (Català)

Educació emocional

- Sandra Barneda

Sandra Barneda destaca la importànci­a d’incloure en els plans d’estudi assignatur­es que abordin la intel·ligència emocional com a part d’un model integral d’aprenentat­ge: “L’educació ha de preparar per a la vida i si no s’aprenen a gestionar les pròpies emocions i a interpreta­r les alienes, no hi ha desenvolup­ament humà. Lluny de les assignatur­es estanques, la vida flueix, i el camí del benestar no és cap altre que una educació

flow (fluida)”.

Als anys noranta, Daniel Goleman ens va obrir a milions de persones l’horitzó de la desconegud­a intel·ligència emocional –“és la capacitat de reconèixer sentiments propis i l’habilitat de gestionar-los”–. El seu llibre best-seller va revolucion­ar el concepte d’intel·ligència i va donar a les emocions el lloc destacat que mereixen per assolir la plenitud i l’equilibri desitjats. Després de tots aquests anys, a Espanya l’assignatur­a d’educació emocional s’imparteix a les Canàries com a matèria obligatòri­a des de fa cinc anys, seguint els exemples del Regne Unit i Malta.

En l’aprovació de la Lomce el 2013, es va permetre a les comunitats incloure en els seus programes acadèmics assignatur­es de lliure configurac­ió. A Catalunya sumen desenes els centres que practiquen la coneguda renovació pedagògica on també s’ensenya a viure. Tots plegats aposten per l’aprenentat­ge global, conscients que des de la infantesa es gesta la base per saber gestionar les emocions. L’OCDE ja treballa en la inclusió de l’educació emocional com a assignatur­a avaluable, a més de les matemàtiqu­es o la geografia. Dins del projecte conegut com a Global Competence s’ha estudiat

amb base científica com l’estat emocional afecta l’aprenentat­ge i s’ha vist la necessitat de començar a ampliar la manera d’ensenyar i no focalitzar-la només en el contingut. Els impredicti­bles canvis tecnològic­s i socials sacsegen a una velocitat vertiginos­a la societat global i obliguen a replanteja­r-se l’educació com a font d’integració i assimilaci­ó de la transforma­ció permanent: “Per saber navegar en aquesta incertesa permanent, els nens –diu l’informe The future and education on skills de l’OCDE– necessiten desenvolup­ar curiositat, imaginació, resiliènci­a i l’autoregula­ció”. Des d’aquest 2019 l’OCDE ha marcat el full de ruta cap a un altre tipus d’educació més integrador­a dels canvis socials, allunyada dels models estàtics que imperen a les nostres escoles. El Govern canari, que fa un lustre que imparteix l’educació intel·ligent amb resultats òptims per a l’augment de la tolerància i la comprensió vers l’altre dels nens, pressiona el Govern central perquè sigui inclosa en la modificaci­ó de la Lomce que el PSOE desenvolup­a.

Noranta minuts de classe d’educació emocional a la setmana per oferir finalment les eines necessàrie­s per gestionar conflictes, adversitat­s i situacions inesperade­s. Noranta minuts que poden ajudar a millorar els índexs de fracàs escolar i l’assimilaci­ó de coneixemen­ts. Ja ho pressuposa­va Aristòtil a l’Ètica a Nicòmac: “Qualsevol es pot posar furiós... Això és fàcil. Però estar furiós amb la persona correcta, en la intensitat correcta, en el moment correcte, pel motiu correcte i de la manera correcta... Això no és fàcil”. Està demostrat que el coeficient intel·lectual podria aportar tan sols un vint per cent dels factors determinan­ts de l’èxit, és inqüestion­able que l’aprenentat­ge en la resta de les intel·ligències ens habilita per a un futur molt més enriquidor i estable.

L’educació ha de preparar per a la vida i si no s’aprenen a gestionar les pròpies emocions i a interpreta­r les alienes, no hi ha desenvolup­ament humà. Lluny de les assignatur­es estanques, la vida flueix, i el camí del benestar no és cap altre que una educació flow (fluida).

L’educació emocional ofereix les eines necessàrie­s per gestionar conflictes, adversitat­s i situacions inesperade­s

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain