La Vanguardia (Català)

Passió pel bàsquet

Jordi de Mas va convertir la seva passió en el seu ofici: a YouTube, és analista de l’NBA TOMBA I TOMBA

- Sergio Heredia

Amb només 23 anys, Jordi de Mas ha aconseguit convertir-se en un influencer del bàsquet a través dels seus vídeos diaris en els quals analitza l’actualitat de l’NBA, una tasca que li ha reportat més de 200.000 seguidors a YouTube i ha portat figures de primer nivell com Pau Gasol o Ricky Rubio a seguir-lo a Twitter.

Qui diu que juga al límit és perquè en té Michael Jordan

Quan era jove, quedava amb el meu amic Redha Zetchi en una canxa de bàsquet i ens posàvem a jugar. Un contra un. –A cent punts? –A cent. Ens podíem passar tres o quatre hores encistella­nt. La tarda sencera. Sempre arribàvem als cent punts. I sempre guanyava en Redha. Com que se’m sortia de lloc l’espatlla, un pèl frustrat em vaig decantar per l’atletisme. En Redha es feia esquinços de turmell, però va continuar jugant. Després es va casar amb Alicia Linares i van tenir en Nassim i l’Idris. I després els nens es van fer grans i, com el pare, es van ficar al bàsquet.

Fa unes setmanes em va trucar l’Alicia, que és al món del branding, la creació d’una marca, una personalit­at pròpia en l’àmbit profession­al. Em va dir: –Has de conèixer Jordi de Mas. –...? –És un YouTuber de primera al món de l’NBA. Els meus fills el segueixen. El segueixen milers de persones... (...) Hem de saber què fan els nostres joves, a qui llegeixen i a qui segueixen. I per això ara estic a casa de Jordi de Mas (23), un gegant de dos metres que a les xarxes fa servir l’àlies demas6bask­et.

–Si vostè no fes dos metres, s’estimaria el bàsquet? –li pregunto. No s’ho pensa: fa que sí amb el cap. De vegades, quan està sopant amb amics, Jordi de Mas talla la conversa:

–Us he de deixar. M’ha entrat una notícia al mòbil.

Vola a casa, al barri de Sant Antoni, obre l’ordinador i es posa a treballar la història. LeBron James se n’ha anat als Lakers. James Harden, una altra vegada més de quaranta punts en un partit...

els

Fa un any, Jordi de Mas va rebre una placa. L’hi havia enviat YouTube, distingint-lo per superar els 100.000 subscripto­rs: “Felicitats, Demas6bask­et”. Això deia la placa, que penja de la paret del seu dormitori. Ara, Demas6bask­et ja ha superat els 216.000 seguidors. –Fins on vol arribar? –Continuo somiant en gran. –A què es refereix? –M’agradaria molt continuar amb el canal, però comentar l’NBA en viu seria al·lucinant...

Jordi de Mas m’ensenya el dormitori. Sembla el Madison Square Garden. Em supera el festival de colors. L’home no sap quantes samarretes té. Les ha penjades del pom de la porta. N’hi ha que estan descatalog­ades: és impossible trobar-les, ni a Amazon ni enlloc.

Té Quan érem els millors (Contra), el llibre que Jackie McMullan va dedicar a Magic i Larry Bird. O Dream Team, de Manuel Moreno i Jordi Robirosa.

I des de les parets, ens contempla LeBron James, que és per sobre de la resta: –LeBron em va enganxar a l’NBA. –Però Jordan, Magic Johnson... –replico. Jordi de Mas somriu. Vivim en generacion­s diferents. –D’acord, potser el millor de tots els temps és Michael Jordan, però quan LeBron James es retiri veurem què passa. La diferència és que Jordan ho guanyava tot i James ha perdut moltes finals. Però si ens posem així, el millor equip de la història haurien de ser els Warriors de les 73 victòries en 82 partits de fase regular. I resulta que aquests també van perdre l’anell... Final de la cita. Jordi de Mas va descobrir l’NBA de petit. Mirava la televisió quan van oferir les cinc jugades de la setmana. Ja no va sortir del bucle. S’empassava els partits fins a les tres de la matinada. Diu que és capaç de veure quatre matxs alhora, en una pantalla dividida en quatre parts.

–Però concentrar-se no és fàcil, eh? –riu.

Després va voler importar el que veia. Jugava amb els amics al pati, als Salesians de Rocafort, i els preguntava: –Vau veure Allen Iverson ahir? Els altres es quedaven muts. I ell es va posar tossut. Volia explicar històries de l’NBA. Fer de la seva passió el seu ofici.

El 2013 creava el seu perfil a Twitter (48.500 seguidors). Conversava amb els Gasol o Ricky Rubio, que el segueixen a les xarxes. El 2014 obria Instagram (117.000 seguidores).Y després es va projectar cap a YouTube.

Aquí, elabora un vídeo diari de deu minuts. Des del dormitori, ens explica què ha passat el dia abans a l’NBA. Què passarà aquesta nit. Analitza el joc de Stephen Curry i Jeremy Lin. I love this game! I trenca esquemes. Li han trucat d’Esport3: col·labora en el Club de la mitjanit .I els diumenges munta xous a l’NBA Cafè Barcelona, un restaurant a La Rambla. I col·labora amb Endesa: és influencer de bàsquet. Amb Endesa se’n va als Estats Units i entra a la cuina. A l’NBA, si ets un periodista acreditat, tens accés a les dutxes. Torno a la meva generació: –I què opina de Julius Erving? –Es va anticipar a la seva època! Ara, el seu joc encara ens sorprendri­a. Deien que era Michael Jordan abans que hagués aparegut Michael Jordan. Però a mi qui em tornava boig era Jason Williams. Recorda quan la passava amb el colze...?

 ?? XAVIER CERVERA ?? Demas6bask­et,
Jordi de Mas,
a l’habitació, la seva oficina a Barcelona, al març
XAVIER CERVERA Demas6bask­et, Jordi de Mas, a l’habitació, la seva oficina a Barcelona, al març
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain