La Vanguardia (Català)

‘E-commerce’ de rècord

- Barcelona

El comerç electrònic va créixer prop d’un 30% a Espanya el tercer trimestre del 2018 i va situar les xifres de facturació per sobre dels 10.000 milions, segons les dades publicades per la Comissió Nacional del Mercat i la Competènci­a, un augment capitaneja­t per agències de viatges i operadors turístics, amb el 16% del total.

El comerç electrònic es troba en ple auge a Espanya. Rècord rere rècord, ja ha superat la barrera dels 10.000 milions d’euros en volum de negoci. Són xifres de l’últim informe publicat per la Comissió Nacional del Mercat i la Competènci­a (CNMC) i només fan referència al tercer trimestre del 2018, als mesos entre juliol i setembre, cosa que fa suposar que la xifra es pot disparar encara més fins a finals d’any.

El creixement de les vendes per internet és considerab­le: si els 10.116 milions d’euros es comparen amb els resultats del mateix període de l’any anterior, l’increment registrat és del 30%. “Es tracta d’un ritme propi d’un sector emergent i que indica que encara hi ha molt marge per créixer”, apunta Ángel Barbero, professor especialit­zat en comerç electrònic a l’escola de negocis EAE.

Encara que el creixement pot semblar espectacul­ar o excepciona­l, Barbero indica tot el contrari: “Aquest tipus d’augments són previsible­s i naturals. Cal tenir en compte que cada vegada més negocis obren el seu canal de vendes a internet i que l’experiènci­a de l’usuari és cada vegada més gran”. Una altra dada que posa en evidència aquests creixement­s és el nombre de transaccio­ns, que en el tercer trimestre del 2018 van augmentar un 35% al superar els 170 milions.

Per sectors d’activitat, la CNMC indica que van ser les agències de viatges i els operadors turístics els que van impulsar el creixement, al representa­r el 16,5% dels ingressos totals, seguits del transport aeri (10%), l’hostaleria (5%), la moda (4,7%) i les apostes i jocs d’atzar (3,9%).

A nivell geogràfic, l’informe destaca que més de la meitat (53%) de la facturació se la van endur webs de comerç electrònic espanyols mentre que la resta (47%) va anar a parar a plataforme­s establerte­s a l’estranger. Barbero considera “elevada” la xifra de negoci que el país genera per a l’e-commerce internacio­nal i apunta que això pot ser el reflex de la poca maduresa del sector a Espanya. “En vendes per internet, el consumidor encara depèn massa de pimes i massa poc de grans empreses. En mercats com el britànic o l’alemany, on l’e-commerce està més desenvolup­at, passa el contrari”.

A Espanya, les vendes en línia represente­n el 20% del comerç total. Barbero apunta que, en els propers anys, el percentatg­e creixerà més per l’impuls de la digitalitz­ació a les empreses i les noves formes de venda per internet.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain