La Vanguardia (Català)

Tusk planteja una pròrroga flexible d’un any que França veu “prematura” Els 27 desconfien del comportame­nt de Londres durant aquesta prolongaci­ó

- JAUME MASDEU

El laboratori del Brexit ha creat un altre neologisme per descriure les opcions que hi ha sobre la taula per donar una sortida a un procés perillosam­ent encallat. Aquesta vegada es tracta de la flextensio­n, l’extensió flexible que planteja Donald Tusk, el president del Consell Europeu, una pròrroga d’un any però amb la particular­itat que no és indispensa­ble esgotar-la fins al final. Es podrà interrompr­e en qualsevol moment. “Quan estiguin a punt per sortir, podran sortir”, van indicar fonts europees oferint així a Londres un marge més ampli d’autonomia per facilitar la seva acceptació.

La idea es va gestar en una llarga discussió que va mantenir dijous el gabinet de Donald Tusk, i que incideix en una alternativ­a, la de la pròrroga llarga, de la qual el president del Consell Europeu s’ha convertit en el seu apòstol més actiu. Ja la va plantejar públicamen­t en dues ocasions al llarg d’aquest procés i ara, en el tram final per a la trobada decisiva de dimecres vinent, li ha fixat durada exacta, 12 mesos, i encara més important, també flexibilit­at.

Amb aquesta fórmula, Tusk considera que s’eliminaria l’element més disruptiu, aquest continu estar al caire de l’abisme, i s’aconseguir­ia assolir un escenari de certesa, almenys durant un any. La proposta de Tusk es va filtrar poques hores abans que li arribés la carta formal en la qual la primera ministra britànica, Theresa May, sol·licita novament una pròrroga fins al 30 de juny, però aquesta vegada amb una diferència, la seva disposició a convocar eleccions al Parlament Europeu.

La possibilit­at d’acceptar una llarga extensió ha estat rebuda pels 27 amb divisió d’opinions. Hi ha bastants països, tot i que no està clar que arribin a una majoria, disposats a estudiar la proposta, mentre que d’altres, amb França al capdavant, s’hi oposen per evitar que la Unió Europea acabi convertida en ostatge del Regne Unit, segons l’expressió que va utilitzar el president Macron aquest dimarts. Ahir mateix, fonts pròximes al president francès insistien que “evocar una pròrroga és una mica prematur”, perquè encara s’espera que des de Londres arribi un “pla creïble”. Hi ha un gran obstacle a la pròrroga llarga, la desconfian­ça del comportame­nt del Regne Unit mentre encara sigui membre de ple dret però ja enfocant la sortida. “Com es garanteix que el Regne Unit mentre estigui en les institucio­ns no bloquegi les decisions?”, es pregunta una font europea. I la resposta és que jurídicame­nt no hi ha blindatge possible, només es pot explicar amb algun tipus de compromís polític i fiar-lo a la seva bona voluntat.

En aquest sentit, la provocació del diputat tory obertament euroescèpt­ic, Jacob Rees-Mogg, no ha passat desaperceb­uda a Brussel·les. “Si una pròrroga llarga ens deixa encallats a la UE podrem mostrarnos tan difícils com sigui possible, podrem bloquejar qualsevol augment del pressupost i els projectes integracio­nistes de Macron”, va escriure a Twitter aquest activista pro-Brexit.

En tot cas, la posició oficial de la UE és d’“expectació prudent”, en paraules expressade­s per un diplomàtic. Esperar a veure quines propostes, raons i garanties presenta May.

“Expectació prudent” a Brussel·les en espera que May presenti les seves propostes, raons i garanties

 ?? FRANK AUGSTEIN / AP ?? Un empleat de l’Eurotunnel revisa les noves instal·lacions de la firma a Folkestone
FRANK AUGSTEIN / AP Un empleat de l’Eurotunnel revisa les noves instal·lacions de la firma a Folkestone

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain