La Vanguardia (Català)

El despertar populista

- Iñaki Ellakuría

Poques hores després que Marie Le Pen i Matteo Salvini enllestiss­in a París l’infantamen­t d’una mena d’internacio­nal populista, suma variada que té com a argamassa existencia­l l’intent d’esfonsar els fonaments de la Unió Europea, al Cercle del Liceu de Barcelona l’assagista Valentí Puig, el portaveu del Parlament Europeu, Jaume Duch, i l’historiado­r José Enrique Ruiz-Domènec van analitzar l’origen, les causes i les conseqüènc­ies del despertar de l’extremisme polític al Vell Continent.

Qualificat per Puig com un routier d’Europa per les seves tres dècades d’experiènci­a al laberint burocràtic de Brussel·les, Duch va advertir del procés d’involució que viuen les democràcie­s europees amb el repunt de les formacions populistes. Un fenomen gens nou –“sempre han existit partits així”– però que gràcies a les noves tecnologie­s, autopistes per on circulen a velocitat sideral postverita­ts manufactur­ades en recòndits locals amb retrats de Bannon i Putin, resulten molt més perillosos i decisius en les eleccions.

“La rebel·lió de les masses que va explicar Ortega ha passat del carrer a internet”, va apuntar Puig, preocupat per una “acceleraci­ó de la informació” de conseqüènc­ies polítiques i socials que encara no hem pogut ni intuir.

Ruiz-Domènec va insistir a treure la condició de novetat a un populisme que “ha tingut moltes màscares al llarg de la història”. Sobre la situació actual, en la qual l’“esquerra i la dreta reaccionàr­ies amenacen Europa”, va considerar que en el seu origen hi ha la crisi econòmica del 2008, però també la inhibició de la Casa Blanca davant l’atac de Rússia a Geòrgia –símptoma de la nova estratègia expansioni­sta de Moscou– que va provocar que països com Hongria o Polònia, referents avui de la marea populista, se sentissin abandonats pels EUA i Europa. Una sensació de desemparam­ent, amb el record encara del terror soviètic, que va influir en el decantamen­t d’aquests dos països cap a un nacionalis­me extrem.

“La solució és una Europa més unida, qui digui el contrari és que no coneix la nostra història”, va assenyalar Ruiz-Domènec.

Des d’aquesta mateixa convicció, Duch va cridar a anar en massa a votar el 26 de maig i va aportar optimisme amb una dada que desmunta postverita­ts: el 68% dels europeus diu que se sent feliç de pertànyer a la Unió Europea.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Puig, Duch i Enrique Ruiz-Domènec, ahir al Cercle del Liceu
MANÉ ESPINOSA Puig, Duch i Enrique Ruiz-Domènec, ahir al Cercle del Liceu
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain