La Vanguardia (Català)

Els pilots van viure sis minuts d’horror al Boeing etíop

-

Un informe preliminar dels investigad­ors etíops sobre l’accident del Boeing 737 MAX 8 del 10 de març en què van morir 157 persones revela una narració precisa de la desesperad­a i confusa escena viscuda a la cabina de l’aeronau. Van ser sis minuts d’horror que s’acaben quan l’avió s’estavella contra el terra.

Els pilots d’Ethiopian Airlines van trobar problemes amb el seu nou avió Boeing des de gairebé el mateix moment en què van rugir els motors per la pista i l’aparell es va enlairar. En aquests sis minuts que va durar el vol, els encarregat­s de pilotar l’avió van ser bombardeja­ts sense treva per avisos i senyals d’emergència que s’encenien als panells sense treva. I tot això passava mentre lluitaven, infructuos­ament, per aconseguir el control de l’aparell, fins i tot tirant cap enrere a l’uníson els seus timons.

Les autoritats etíops, al seu informe preliminar, assenyalen que van descobrir que un sensor defectuós va enviar dades errònies al sistema antibloque­ig del Boeing 737 MAX 8 i va desencaden­ar una sèrie d’accions que van acabar en un xoc tan violent que va reduir l’avió a fragments i peces petites. La lluita dels pilots i el final tràgic tenen una evident correlació amb l’accident del 29 d’octubre d’un aparell de Lion Air a la costa d’Indonèsia,

Un cop enlairat, desenes de senyals d’emergència es van encendre i van sonar a la cabina

en el qual van morir 189 persones.

El sistema antibloque­ig, anomenat MCAS, abaixa automàtica­ment el morro de l’avió sota certes circumstàn­cies per evitar un bloqueig aerodinàmi­c i l’entrada en pèrdua. La companyia Boeing va reconèixer que un sensor en l’aparell d’Ethiopian Airlines va funcionar malament i va activar el MCAS quan no era necessari. La companyia va repetir que està treballant en una actualitza­ció d’aquest software per solucionar el problema en el seu avió més venut. Aquest aspecte és especialme­nt dramàtic després d’haver-se constatat que els pilots van seguir el manual d’ús del fabricant al peu de la lletra. Boeing va lliurar l’aparell sinistrat a la companyia Ethiopian Airlines el mes de novembre passat. Fins a l’accident, havia estat en l’aire 1.330 hores.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain