La Vanguardia (Català)

El vigilant contra la corrupció

El director de l’Oficina Antifrau de Catalunya, que va presidir el TSJC, és un gran aficionat a la muntanya i a les excursions amb raquetes de neu

- SILVIA HINOJOSA Barcelona

Si es perd, a Miguel Ángel Gimeno (Binéfar, 1950) caldrà buscar-lo a la vall de Benasc; si és a l’estiu, amb botes de muntanya, i a l’hivern, amb raquetes de neu, que és el substitut que ha trobat a la pràctica de l’esquí alpí, per evitar cues al telecadira i allunyar el risc de lesions. Nascut a la Franja, a la part baixa del Pirineu d’Osca, la muntanya és una vàlvula d’escapament per a qui va exercir com a magistrat durant més de trenta anys i va presidir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (2010-2015), i que des del 2016 dirigeix l’Oficina Antifrau, un ens que s’encarrega de prevenir i detectar possibles casos de corrupció a les administra­cions públiques de Catalunya i que va ser pioner a l’Estat, fa una dècada.

Gimeno es va fer càrrec d’aquest organisme dependent del Parlament després del cessament fulminant de l’anterior director, arran d’unes converses en què suposadame­nt maniobrava amb el llavors ministre de l’Interior contra el procés sobiranist­a. Des que va prendre possessió, va situar entre els seus principals objectius recuperar la confiança dels catalans en la institució. “Vam passar comptes i avui l’Oficina torna a tenir el respecte dels ciutadans. La prova és que rebem més denúncies que mai, l’any passat en van ser més de 200 i aquest any ja en tenim 80”, detalla.

Va passar la seva infantesa i joventut a mig camí entre Osca i Lleida, entre el castellà de casa i el català al carrer. Als 17 anys, ja era mestre i va treballar un any a una escola de Lleida, però se sentia atret pels debats argumentat­ius. Va demanar una beca per cursar el batxillera­t superior i estudiar Dret i l’hi van donar a un col·legi de dominics de Còrdova, on va estar un any intern, explica.

“A la tornada me’n vaig anar a Barcelona, que per a mi era la llibertat, i vaig viure en un pis d’estudiants”, riu. Era el 1970. A la facultat de Dret va participar activament en els moviments estudianti­ls contra el franquisme i quan va acabar la carrera va exercir

Li agrada l’òpera, el pop i el rock, i assisteix a una tertúlia literària amb un grup en què la majoria són juristes

d’advocat laboralist­a al despatx de Xavier Fina i Montserrat Avilés, l’epicentre de les lluites populars de la ciutat, que assessorav­a els comitès d’empresa de les grans firmes, com ara Seat, Olivetti o les tèxtils.

Aquells anys hi va haver moviment d’advocats, des de despatxos progressis­tes a la judicatura, pel quart torn o per oposicions, pensant que tindrien més oportunita­ts de protegir els drets laborals. Gimeno admet que es podria incloure en aquest grup.

Va deixar el despatx als vuitanta per estudiar oposicions a jutge, i el 1983 va començar a exercir, al Prat, després a Badalona, a l’Hospitalet i a Barcelona, on va començar la seva especialit­zació en l’àmbit penal, i el 1993 va ingressar a l’Audiència de Barcelona.

El 2010 va ser elegit president del TSJC, màxima instància jurisdicci­onal a Catalunya, però acabat el mandat de cinc anys no va ser renovat pel Consell General del Poder Judicial, que preferia un president conservado­r per al tribunal que tenia entre mans la querella contra l’expresiden­t Artur Mas pel 9-N. L’associació progressis­ta Jutges per a la Democràcia, a què Gimeno s’havia afiliat el 1984 i de la qual va ser portaveu, ja havia denunciat “maniobres” per apartarlo del càrrec si no es plegava “a determinat­s interessos partidiste­s”.

“Esclar que enyoro ser jutge, ho he estat tota la vida; ara m’he hagut d’adaptar a una altra realitat, que té hi punts de contacte però no és l’àmbit judicial i de vegades penso ‘jo aniria per aquí’, però no puc”, detalla, amb referència a les limitacion­s de l’Oficina Antifrau, que no té poder sancionado­r i, si detecta indicis de delicte, ha de passar el cas a la Fiscalia.

Però prefereix posar l’accent en la prevenció. “Faig de Jepet Grill, algú ha d’estar insistint”, fa broma. Amb un pressupost anual de 5,3 milions i una cinquanten­a d’empleats, l’entitat té experiènci­a en anàlisi i definició de riscos i en plans d’integritat, amb la idea que si algú es desvia saltin les alarmes. Dimecres, en la seva compareixe­nça al Parlament, Gimeno va reclamar un “pla estratègic de lluita contra la corrupció”, que, va advertir, “no està controlada”, i va aconsellar profession­alitzar l’Administra­ció i millorar la contractac­ió pública.

És aficionat a l’òpera i té un abonament al Liceu, però a casa es decanta pel pop o rock, segons l’ànim. Està casat amb una profession­al de l’àmbit de la psicologia i tenen dos fills en la vintena.

I una vegada cada dos mesos, des de fa anys, assisteix a una tertúlia literaria amb un grup en què hi ha majoria de juristes. De fet, quan es van començar a reunir, el dret era la matèria central –havien abordat, per exemple, com s’havia de tractar amb dignitat algú en una sentència que no li serà favorable–. Però ja fa temps que es dediquen a la “literatura pura i dura”, fa broma, i comenten llibres com ara Ordesa, de Manuel Vilas, o Taxi ,de Carlos Zanón, entre els últims.

I que ningú no es confongui. Encara que lluiti contra la corrupció, no llegeix novel·la negra. I això que a casa, subratlla, té una veritable col·lecció d’autors nòrdics d’aquest gènere, el preferit de la seva dona.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Miguel Ángel Gimeno, ben equipat per a una caminada per la carretera de les Aigües, al parc natural de Collserola, a Barcelona
XAVIER CERVERA Miguel Ángel Gimeno, ben equipat per a una caminada per la carretera de les Aigües, al parc natural de Collserola, a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain