La Vanguardia (Català)

Democràcia i canvi climàtic

- Ignacio Sánchez-Cuenca

Els ciutadans de les societats més desenvolup­ades hem consentit, amb més o menys grat, que certes decisions importants relatives al creixement econòmic i al funcioname­nt dels mercats es prenguin al marge dels procedimen­ts democràtic­s propis del govern representa­tiu.

Hem considerat que, perquè l’economia funcioni adequadame­nt, cal que els afers econòmics no estiguin sotmesos al joc electoral ni als vaivens dels cicles polítics. La Unió Europea i, especialme­nt, la unió econòmica i monetària, són els exemples més acabats de com s’ha sacrificat democràcia en benefici d’ideals econòmics.

Els ciutadans europeus hem renunciat al control democràtic de la política monetària, la política comercial i la política de competènci­a dels mercats. Hem acceptat, a més, profundes restriccio­ns en la política fiscal: una mostra evident és el pacte fiscal europeu, firmat el 2012, que consagra els principis de l’equilibri pressupost­ari. La Comissió Europea vigila estretamen­t els pressupost­os que aproven els parlaments (en teoria sobirans) dels estats membres de la Unió Europea. A escala europea, hem reproduït el sistema del patró or amb la introducci­ó de l’euro i el domini del Banc Central Europeu, un dels bancs centrals més poderosos del món.

Per la seva part, la Comissió Europea mateix i el Tribunal Europeu de Justícia s’ocupen de fer efectius els principis sagrats de la competènci­a, el pilar més sòlid de la integració europea. Tot això ha estat possible perquè s’ha suposat que la direcció política dels afers econòmics és contraprod­uent. Els arguments són molt variats: els polítics són curttermin­istes, només pensen a guanyar les pròximes eleccions; els polítics són presa dels interessos econòmics de les grans empreses i els grups financers; la política monetària no és adequada per combatre l’atur, així que val més prendre-l’hi de les mans als polítics; etcètera, etcètera.

La conseqüènc­ia de tot això és que la tecnocràci­a ha avançat formidable­ment les últimes dècades. Les democràcie­s, d’aquesta manera, s’han tornat impotents per resoldre els problemes i atendre les demandes ciutadanes. En bona mesura, l’onada dels diversos moviments populistes, amb la seva reclamació de sobirania, no és sinó una reacció a l’avenç de

la tecnocràci­a als països més desenvolup­ats.

Més enllà dels judicis i valoracion­s que cada un tingui sobre aquest ordre de coses, el que m’agradaria suggerir a continuaci­ó és que si hem transigit en aquestes transforma­cions institucio­nals que restringei­xen l’àmbit democràtic per un bé superior com és tenir un capitalism­e eficient que faci créixer l’economia, amb més raó ho hauríem de fer en un assumpte molt més urgent i greu com és la crisi mediambien­tal cap a la qual ens estem dirigint i que amenaça les nostres condicions d’existència.

Hem arribat a un punt en què no és desenraona­t suposar que els governs no aconseguei­xin aprovar a temps les polítiques que permetin frenar, aturar o revertir el canvi climàtic. Es tracta d’un problema global que suscita dilemes molt difícils de coordinaci­ó i cooperació entre estats. Hi haurà països que voldran que el problema el resolguin els altres; hi haurà països que només estaran disposats a invertir seriosamen­t en aquest assumpte quan comprovin que molts d’altres també ho fan; i hi haurà països que, simplement, es desentendr­an de l’assumpte.

Doncs bé, de la mateixa manera que hem acordat que la política econòmica gairebé no depengui dels cicles electorals, hauríem d’acordar que els objectius mediambien­tals estiguin per sobre dels conflictes partidiste­s i de les demandes dels diversos grups socials. El que està en joc és el futur del planeta, el benestar de les generacion­s futures i la seguretat mundial. Si hem posat més enllà de la democràcia la gestió dels assumptes monetaris, per què no podem fer el mateix, i encara amb més determinac­ió, respecte al medi ambient?

Estic parlant del fet que els governs, del signe polític que siguin, s’hagin de sotmetre a unes regles d’obligat compliment respecte a l’ús de l’energia, i que hi hagi organismes independen­ts, formats per experts en la qüestió, que vigilin que aquestes regles es fan efectives.

Els polítics tindran la tasca d’adaptar les polítiques als objectius de la lluita contra el canvi climàtic, buscant maneres de fer socialment sostenible els canvis econòmics i en els nostres estils de vida que inevitable­ment haurem de realitzar. La democràcia tindrà un paper rellevant a l’hora de determinar com s’ha d’ajustar el sistema als imperatius mediambien­tals, però aquests imperatius estaran per sobre dels interessos partidiste­s.

No n’hi ha prou amb acords in ter governamen­tals. Els signants se’n poden despenjar, com han fet els Estats Units amb l’acord de París del 2015. Necessitem que els objectius mediambien­tals siguin d’obligat compliment.

Les institucio­ns que s’encarregui­n d’aquestes tasques hauran d’establir terminis estrictes sobre la transició energètica i la resta de les decisions polítiques hauran de tenir-ho en compte, de manera que els governs orientin la seva activitat incorporan­t aquesta restricció inicial. Només així, situant els objectius mediambien­tals per sobre del joc electoral, podrem tenir la seguretat que les polítiques arribin a temps.

Atesa la incertesa que regna sobre les conseqüènc­ies de continuar com fins ara, amb mesures tèbies i reversible­s, no hi ha res millor que evitar riscos delegant la política mediambien­tal en organismes reguladors independen­ts formats per científics i experts en gestió pública.

Seria una paradoxa curiosa que hàgim construït un ordre institucio­nal destinat a garantir el funcioname­nt lliure dels mercats i no siguem capaços ara de dotar-nos de regles i institucio­ns que evitin un desastre climàtic de conseqüènc­ies incalculab­les.

Si hem transigit en les restriccio­ns en l’àmbit democràtic per tenir un capitalism­e eficient, hauríem de fer el mateix en la greu crisi mediambien­tal

No n’hi ha prou amb acords inter governamen­tals com el de París, dels quals els signants poden despenjar-se; cal que els objectius siguin d’obligat compliment

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain