La Vanguardia (Català)

Absolt pel públic

Hourmann arrasa cada nit amb el seu relat al Teatro del Barrio

- FERNANDO GARCÍA Madrid

El doctor Marcos Hourmann arrasa cada nit al Teatro del Barrio de Madrid amb el seu monòleg d’una hora en la peça teatral Celebraré mi muerte. El text, escrit per Alberto San Juan i Víctor Morilla, es basa en l’experiènci­a de Hourmann, primer metge condemnat per ajudar a morir una pacient.

L’obra, coproduïda per Jordi Évole i que arribarà a Catalunya a la tardor, es va estrenar el 21 de març i des d’aleshores la sala madrilenya es veu desbordada. La nit abans d’esclatar el cas Ángel Hernández, per exemple, van ser moltes les persones que van anar al teatre fins i tot sabent que ja no quedaven entrades però amb l’esperança que possibles renúncies d’última hora els obrissin un forat. La representa­ció –a la qual va assistir La Vanguardia – es va completar amb un col·loqui amb representa­nts de l’associació Derecho a Morir Dignamente. Va ser un debat animadíssi­m, i això que ningú no sabia que el tema tornaria a les portades al cap d’un dia i mig. Això demostra l’enorme interès social pel tema de l’eutanàsia al marge dels episodis puntuals.

Després de cada intervenci­ó de Hourmann al teatre, un jurat elegit a l’atzar entre els assistents vota simbòlicam­ent sobre la seva innocència o culpabilit­at. Dimecres el veredicte va ser unànime: absolució. D’altres vegades hi ha hagut vots en sentit contrari, però, segons els responsabl­es del teatre, fins ara el balanç és d’una majoria clara a favor de la declaració d’innocència.

Davant els jutges reals, Hourmann va evitar el judici i la presó a canvi de declarar-se culpable en sentència de conformita­t. A l’obra ell qualifica aquest pacte de xantatge hipòcrita”. Té raó? El públic, pel que sembla, creu que sí.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain