La Vanguardia (Català)

La UE prohibeix etiquetar com a carn les hamburgues­es vegetals

La mesura proposa d’anomenar-les ‘discos vegetals’ com a solució

- ALBERT MOLINS RENTER Barcelona

El comitè d’Agricultur­a del Parlament Europeu ha votat a favor de prohibir que es puguin denominar hamburgues­a, filet, salsitxa, escalopa i burger productes que no siguin carnis.

A la pràctica, això vol dir que ja no es posaran a la venda hamburgues­es veganes o salsitxes de soja, utilitzant aquestes denominaci­ons als envasos. El comitè proposa, per al cas de les hamburgues­es, de fer servir el nom de discos vegetarian­s.

Organitzac­ions ecologiste­s –com Greenpeace i Birdlife– i alguns eurodiputa­ts sospiten que darrere d’aquestes mesures hi ha la indústria càrnia, tot i que l’eurodiputa­t socialista francès Éric Andrieu –responsabl­e de supervisar la legislació– ho va negar i va dir que la prohibició era simplement de sentit comú i que s’havia pres pensant exclusivam­ent en l’“interès dels consumidor­s”.

Segons Andrieu, s’ha considerat que la denominaci­ó “bistec s’ha de conservar per a un bistec de carn”, i que “s’han de crear noms nous per a tots aquests nous productes”, perquè les persones “necessiten saber què mengen”.

Per a l’eurodiputa­t francès, la mesura és una oportunita­t perquè les marques vegetarian­es deixin una empremta i exhibeixin la seva creativita­t.

Per la seva part, les organitzac­ions ecologiste­s opinen que protegir els termes relacionat­s amb la carn “exclusivam­ent per a parts comestible­s dels animals” representa un cop dur contra els aliments sostenible­s.

En aquest sentit, l’eurodiputa­da ecologista britànica i membre del comitè, Molly Scott, va dir a The Guardian que la sospita és que la prohibició es deu “al pànic” que sent la indústria davant la reducció del consum de carn, sobretot entre els més joves. “Un clar indici que els preocupa que el seu mercat es vegi soscavat”, ha dit Scott.

No és la primera vegada que una institució de la Unió Europea (UE) pren una decisió similar. El 2017 el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE)

Des del 2017 tampoc no es poden vendre com a ‘llet’ o ‘iogurt’ productes a base de plantes

va dictaminar que no es podien vendre com a llet o mantega productes a base de plantes com la soja i el tofu, i que els termes lactis només es podien utilitzar per comerciali­tzar productes d’origen animal.

“Els productes d’origen purament vegetal no es poden, en principi, comerciali­tzar amb denominaci­ons com ara llet, crema, mantega, formatge o iogurt”, va dir el tribunal

El veredicte del TJUE va arribar després de la demanda del regulador alemany de la Competènci­a sobre la mantega de tofu i el formatge vegetal del productor alemany Tofutown.

De fet, en aquesta ocasió hi ha moltes similituds amb el que va passar fa dos anys, ja que sembla que la UE segueix els passos de França, que va aprovar, l’any passat, una esmena a un projecte de llei d’agricultur­a que prohibeix que qualsevol producte que es basi en ingredient­s no animals sigui etiquetat com un producte animal tradiciona­l.

Ara haurà de ser el ple del Parlament el que ratifiqui la decisió del comitè d’Agricultur­a de la UE, en una votació que tindrà lloc després que se celebrin les eleccions europees el proper 26 de maig. Després, serà presentada als estats membres i a la Comissió Europea, de manera que encara poden passar anys abans que entri en vigor.

 ?? GLORIA CARRIÓN ?? La nova norma encara tardarà uns quants anys a entrar en vigor
GLORIA CARRIÓN La nova norma encara tardarà uns quants anys a entrar en vigor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain