La Vanguardia (Català)

Espanya, entre els països més sedentaris del món

- JOSEP FITA Barcelona

Sempre és un bon moment per conèixer quin és l’estat físic dels espanyols. Però avui, dia mundial de l’Esport, potser és més oportú que mai. Doncs bé, les xifres no són gaire encoratjad­ores. Segons les conclusion­s, acabades de publicar, de l’estudi IPSOS Global Advisor (que recull informació de 27 països del món), els espanyols estan entre els ciutadans més sedentaris del planeta.

En aquest sentit, un 30% reconeix que no fa prou activitat física, mentre que només un 35% admet que practica prou exercici, molt per darrere d’alemanys (54%), nord-americans (47%), britànics (46%) o belgues (44%).

“És una qüestió de conscienci­ació i falta d’hàbit”, explica a

La Vanguardia Inma Rueda, directora de l’àrea de Healthcare d’IPSOS, que afegeix que són les generacion­s més grans, “amb poca educació física, les que fan baixar més la mitjana”.

Malgrat això, l’estudi reflecteix que els espanyols superen la mitjana mundial pel que fa a percepció de bona salut (58%). També estan lleugerame­nt per sobre de la mitjana pel que fa a bons hàbits en la dieta: un de cada dos afirma que cuida l’alimentaci­ó.

Així mateix, copen els primers llocs del rànquing mundial pel que fa a la freqüència amb què visiten el metge de capçalera: un 83% declara que fa almenys una consulta a l’any. Els belgues, amb un 89%, i els polonesos, amb un 86%, són els únics que els superen en això.

Fan menys visites als especialis­tes: fins a un 71% admet no haver anat mai a un psicòleg o al psiquiatre, mentre que la mitjana mundial se situa en un 62%. També són dels últims en visites al dentista: un 36% assegura que només hi va una vegada a l’any, molt lluny dels Estats Units, on només experiment­en aquesta baixa freqüència en un 18% dels enquestats.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain