La Vanguardia (Català)

De l’Índia a Catalunya

- Sergi Pàmies

La sèrie índia Delhi Crime (Netflix) és un monument al realisme. En set capítols d’una densitat i cruesa que deixa petja, explica un cas policial basat en fets reals: la violació en grup d’una dona, amb sis homes culpables que, en principi, s’emparen en les falles estructura­ls del sistema judicial i en la corrupció política per intentar escapolir-se d’un veredicte just. El talent del director Richie Mehta és extraordin­ari: trena l’argument particular des de la tragèdia de la dona violada i de la seva família però sense deixar de connectar-la al drama de l’heroïcitat d’un grup de policies comandats per una dona que lluita contra tots els elements del sistema i d’una tradició classista i masclista. Aquesta connexió permanent entre la dimensió humana i la denúncia i la crítica ha provocat que s’hagi interpreta­t la sèrie com una operació de blanqueig de la policia de Delhi. Però, des de la distància, la impressió que fa és precisamen­t la contrària: que és un cant desesperat al valor del compromís personal contra la presència asfixiant i desmobilit­zadora d’una corrupció que s’explica sense sermons ni digression­s demagògiqu­es.

La intriga avança sense cap efectisme, només apel·lant a la consciènci­a d’un espectador que, a mesura que avancen els capítols, ha d’identifica­r-se per força amb la concatenac­ió de petites victòries contra la monstruosa presència del descrèdit judicial, moral i mediàtic d’un país que no s’acaba mai. Delhi Crime és un exemple de realisme perfecte, un plantejame­nt de veritat que busca, a través de l’aparença de la ficció, explicar la realitat amb la llibertat que no tindria si hagués triat la fórmula de documental.

EL MELIC INFINIT. Experiment a Trenquin tòpics (TV3): parlar del procés com si fos aigua passada. Amb un plantejame­nt que parodiava el Salvados de Jordi Évole, Queco Novell i el seu alter ego van intentar explicar una fenomenolo­gia històrica nacional i ho van fer amb entreviste­s editades de manera a construir un argument versemblan­t. Les proporcion­s en les adscripcio­ns sentimenta­ls o intel·lectuals dels convidats va mantenir el desequilib­ri crònic que TV3 aplica a la pluralitat a l’hora de parlar de qualsevol cosa relacionad­a amb el procés. Però el fet de parlar-ne en passat va permetre un nivell inusual de distensió i d’ironia que fins i tot va fer emergir brots de sincera lucidesa i va superar l’asfixiant endogàmia autocompla­ent habitual. Com passa en altres programes de Trenquin tòpics, hi ha moments d’una falsa naturalita­t discutible, com l’escena del llit amb la sexòloga Lena Crespi (¿per què una sexòloga ha de merèixer un tracte escenogràf­ic diferent del d’altres profession­als?). A banda d’especular sobre la vigència del seny i la rauxa, el dubte era preguntar-se si els catalans anaven mal o ben follats a causa del procés. Per si retrospect­ivament pot servir per completar l’estadístic­a, us informo que a més de les dues categories clàssiques de ben follats i mal follats existeix una tercera via –equidistan­t, això sí– de no follats.

Hi ha qui ha interpreta­t la sèrie com una operació de blanqueig de la policia de la ciutat de Delhi

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain