La Vanguardia (Català)

Neurosis amb més de 2.000 anys

La comèdia ‘Justo antes de Cristo’ de Movistar+ contrasta les obsessions de la societat actual amb les que hi havia l’any 31 a.C.

- Barcelona

Els clàssics estressos de la vida moderna des de just abans de Crist. És el lema de la nova sèrie original de Movistar+ en col·laboració amb La Terraza Films que ahir es va estrenar a la plataforma. Creada per Pepón Montero i Juan Maidagán (Camera café, Los del túnel), Justo antes de Cristo és una comèdia que explica els embolics en què es veuen immersos un grapat de soldats, nobles i esclaus romans de l’any 31 a.C. en un campament de la legió situat al sud-est de l’imperi.

La sèrie narra com aquest variat i excèntric grup de personatge­s afronten la vida quotidiana en plena campanya i la manera, sovint esbojarrad­a, amb què s’enfronten a les petites o grans dificultat­s que es troben en les seves relacions amb els bàrbars, els habitants de les terres que han ocupat.

La sèrie, que té una primera temporada de sis episodis de 25 minuts de durada, la protagonit­za Julián López en el paper de Manio Sempronio, un patrici benestant que mata un senador sense voler i a qui se li commuta la pena de mort pel trasllat com a legionari a Tràcia, on intentarà emular les heroïcitat­s del seu pare.

“Som aficionats a la història i sempre havíem sentit intriga per

saber com era la vida a l’imperi romà”, explica Pepón Montero, un dels creadors. “De mica en mica vam començar a imaginar i ens vam adonar que podríem crear una bona comèdia si fèiem contrastar els nostres problemes actuals i el tipus de persones que som ara amb aquells valors tan simples de Roma, fonamentat­s sobretot en l’honor i el bon nom”, afegeix.

En aquest sentit, els creadors expliquen que “la gent de fa dos mil anys era igual que nosaltres” i “els seus petits o grans problemes devien ser els mateixos que els nostres; probableme­nt devien estar igual de capficats com ara”.

Montero i Maidagán afirmen que “de neuròtics n’hi deu haver hagut tota la vida”, el que passa és que abans es devien obsessiona­r amb temes diferents: l’honor, els déus, el destí... “Però la manera de neguitejar-se devia ser semblant”, afirmen.

Els dos creadors es mostren agraïts a Movistar+ pel fet d’haver donat suport a una sèrie de mitja hora de durada, “el format de comèdia que és més habitual a tot arreu menys a Espanya”, diu Maidagán, que revela que durant molt de temps han tingut projectes semblants al calaix perquè cap productora no els ha donat suport per aquest motiu.

Per la temàtica i la forma, la sèrie porta inevitable­ment a pensar en els films més icònics del mític grup britànic Monty Python. Montero assegura que procuren no basar-se mai en pel·lícules o llibres perquè d’aquesta manera “acabes provocant que els teus personatge­s siguin uns impostors”. “És veritat que molta gent ens pregunta per La vida de Brian dels Monty Python, una pel·lícula que, per cert, ens encanta, però que no hem tingut present a l’hora d’escriure els guions de Justo antes de Cristo”.

De l’actor Julián López, popular pel seu pas per l’espai d’humor surrealist­a La hora chanante i que interpreta el protagonis­ta d’aquesta comèdia, els creadors de la sèrie en destaquen la capacitat de saber-li donar la insegureta­t que caracterit­za un personatge “ple de dubtes, complexos i frustracio­ns”.

El repartimen­t principal de la ficció es completa amb Xosé Touriñán, Cecilia Freire, Priscilla Delgado, Eduardo Antuña, César Sarachu, Aníbal Gómez, Manolo Solo i Marta Fernández Muro.

 ?? MOVISTAR+ ?? Julián López i Xosé Touriñan, protagonis­tes de la sèrie
MOVISTAR+ Julián López i Xosé Touriñan, protagonis­tes de la sèrie

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain