La Vanguardia (Català)

Gioconda fulgurant

- JORDI MADDALENO

Èxit, debut inesperat i expectació han marcat l’estrena de La Gioconda aquest començamen­t d’abril al Liceu. La baixa per malaltia d’Irene Theorín va fer saltar a l’estrena una exuberant i poderosa Anna Pirozzi, prevista al repartimen­t alternatiu, que va arrasar com a incontesta­ble Gioconda. La soprano madrilenya Saioa Hernández va debutar al repartimen­t de l’endemà i va signar un èxit personal gràcies al seu carisma i color vocal.

Pier Luigi Pizzi dibuixa una Venècia grisa i nebulosa més pròxima a Turner que a Caravaggio, en una posada en escena essenciali­sta i efectiva. Guillermo García Calvo va debutar al fossat liceista amb un bon control dramàtic i finor amb els leitmotiv; preciosist­a la lectura que va fer de la Dansa de les hores per a l’inoblidabl­e ballet, i l’orquestra va anar pujant gràcies a l’expressivi­tat de cordes, fustes i vents.

Set dels onze cantants van debutar en el seu paper: Pirozzi va combinar potència i dramatisme, Saioa lirisme i personalit­at tímbrica, Brian Jade va ser un Enzo impetuós de veu sobrada a qui li va faltar el fraseig més polit de Stefano La Colla, de veu una mica nasal. Dolora Zajick, encara impactant, va signar una Laura inversembl­ant com a enamorada. Sí que va ser versemblan­t, en canvi, l’elegant Ketevan Kemoklidze.

Com Barnaba, Viviani va abocar un color ombrívol però una mica mancat de morbidesa, mentre que Luis Cansino va sobresorti­r amb solvència, segur i sonor. Com Alvise va ser mestre del fraseig D’Arcangelo, mentre que Colombara va lluitar amb el registre agut. Va enamorar la Cieca de María José Montiel, amb un notable domini del fiato. Impecables partichini Daza, Egiarte i Pujol. Gran feina d’un cor sempre protagonis­ta sota la marca de Conxita García. Òpera imprescind­ible tot esperant el debut de Theorin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain