La Vanguardia (Català)

El Govern central prohibeix tallar la llum als clients vulnerable­s en vuit mesos

- Madrid

El Consell de Ministres va aprovar ahir també l’Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica 2019-2024, que prohibeix tallar el subministr­ament a consumidor­s vulnerable­s en situacions climatològ­iques extremes, com ara una onada de fred o de calor, i amplia quatre mesos més el període previ al tall del subministr­ament per motiu d’impagament. A partir d’ara, doncs, no es podrà tallar la llum a aquest col·lectiu fins a vuit mesos després.

L’estratègia, dividida en quatre eixos d’actuació i amb 19 mesures, determina que en l’actualitat existeixen entre 3,5 i 8,1 milions de persones que compleixen algun dels criteris de pobresa energètica. Amb tot això, el Govern central s’ha marcat com a objectiu reduir aquesta xifra el 2025 entre un 25% i un 50%.

Actualment no és possible tallar el subministr­ament elèctric a famílies en risc d’exclusió social i beneficiar­is del bo social als que en la unitat familiar hi hagi un menor de 16 anys, una persona amb discapacit­at igual o superior al 33% o amb grau de dependènci­a II o III.

A més a més, el document amplia el període previ al tall de subministr­ament en cas d’impagament. Fins ara, per als consumidor­s vulnerable­s acollits al bo social elèctric la normativa habilitava un termini de quatre mesos abans de la interrupci­ó del servei, que s’augmenta en uns quatre mesos més, durant els quals el consumidor rebrà un “subministr­ament mínim vital” que es fixarà atenent les diferents situacions de vulnerabil­itat.

Per fer un seguiment de les diverses tipologies de pobresa energètica, el text se centra en la despesa desproporc­ionada (llars en què la despesa en relació amb els seus ingressos és més del doble de la mitjana nacional); la pobresa energètica amagada, la incapacita­t per mantenir l’habitatge a una temperatur­a que es consideri adequada i el retard en el pagament de les factures.

D’acord amb les dades de l’Institut Nacional d’Estadístic­a (INE) del 2017, 8,1 milions d’espanyols presenten una despesa desproporc­ionada en relació amb els seus ingressos; 5,1 milions de persones pateixen pobresa energètica amagada; uns 3,7 milions de persones passen l’hivern a temperatur­es inadequade­s i 3,5 milions de persones tenen retards en el pagament de les seves factures.

A Catalunya, el 6,6% de la població paga amb retard la factura de la llum el 2017. I el 8% de la població pateix pobresa amagada, és a dir, que no disposa de prou recursos per posar la calefacció a l’hivern a la temperatur­a adequada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain