La Vanguardia (Català)

BMW, Mercedes i VW, acusades d’antiecològ­iques

Brussel·les denuncia un pacte per endarrerir la reducció d’emissions

- Agències

La Comissió Europea (CE) va acusar ahir els fabricants alemanys de vehicles BMW, Daimler (Mercedes) i Volkswagen d’haver pactat entre el 2006 i el 2014 la limitació del desenvolup­ament de tecnologie­s destinades a reduir les emissions dels vehicles de passatgers de gasolina i gasoil. “Les empreses poden cooperar de moltes formes per millorar la qualitat dels seus productes. Tot i això, les normes de competènci­a de la Unió Europea no els permeten pactar per al contrari: no millorar els seus productes i no competir en qualitat”, va declarar en un comunicat la comissària europea de Competènci­a, Margrethe Vestager. No obstant això, va matisar que la investigac­ió es limita a una presumpta violació de les normes de competènci­a i no amb un possible incomplime­nt de la legislació mediambien­tal.

La comissària va explicar que se sospita que Daimler, BMW i el grup Volkswagen, que inclou també les marques Audi i Porsche, “han pogut violar les normes de competènci­a de la UE” i que als consumidor­s “se’ls ha pogut negar l’oportunita­t de comprar cotxes amb la millor tecnologia disponible”. Per això, la CE ha enviat plecs de càrrecs a les tres companyies, que ara poden defensar-se de les acusacions.

L’Executiu comunitari ha decidit formular càrrecs una vegada conclosa la investigac­ió iniciada el mes de setembre passat. La conclusió a la qual s’ha arribat és que els acords per limitar la competènci­a s’haurien tractat en reunions tècniques entre els fabricants. En concret, Brussel·les té dubtes sobre els sistemes de reducció catalítica selectiva per disminuir les emissions nocives d’òxid de nitrogen als cotxes dièsel, mitjançant la injecció d’urea en el flux dels gasos d’escapament. Segons la CE, BMW, Daimler i VW van coordinar entre el 2006 i el 2014 les dosis d’urea que afegien, la mida del tanc d’urea i els intervals de recàrrega. D’aquesta manera, limitarien el consum d’urea i l’eficàcia a l’hora de reduir la contaminac­ió provocada pels gasos d’escapament. Pel que fa als vehicles de gasolina amb motors d’injecció directa, Brussel·les considera que els tres fabricants es van coordinar per evitar o “almenys endarrerir” la introducci­ó d’un nou filtre de partícules (OPF).

Les acusacions de la Comissió podrien suposar multes de fins al 10% del volum de negoci. Una possibilit­at que Daimler va descartar ahir, mentre que VW i BMW van dir que estudiaran les acusacions abans de pronunciar­se. “Daimler ha cooperat abans d’hora i de manera àmplia amb la CE com a testimoni principal i, per això, no espera una multa”, va assenyalar el fabricant de Mercedes i Smart.

Les empreses al·legaran contra el plec de càrrecs per evitar una multa milionària

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain