La Vanguardia (Català)

Els EUA tornen a crear ocupació amb força

-

Nova York

Només va ser un refredat d’hivern. L’economia dels Estats Units va aclarir ahir els possibles dubtes sobre la seva salut. Aquest mes de març es van crear 196.000 llocs de treball, per sobre de les previsions (175.000), un impuls que suposa tornar al camí de la fortalesa i conjurar les males expectativ­es que va deixar el febrer quan només se n’hi van afegir 33.000 (després de la revisió fa un mes es va dir 20.000).

L’índex d’atur es manté en el 3,8%, al nivell més baix a gairebé mig segle. Gràcies al març ja són 102 mesos consecutiu­s en què es creen llocs de treball.

Un altre indicador rellevant assenyala que els sous es van incrementa­r un 3,2% més que fa un any. Però és una mica menys del 3,4% al febrer.

La millora del mercat laboral aquest març aclareix els dubtes que planaven sobre un indici de recessió. Tot i això, els experts asseguren que es preveu que aquest any s’alentirà una mica l’economia respecte a la seva força el 2018.

Els tres primers mesos s’han creat 180.000 llocs de mitjana, mentre que en aquest moment de l’any passat aquesta quantitat pujava a 223.000.

El president Donald Trump no va desaprofit­ar l’ocasió. “El nostre país ho està fent increïblem­ent bé en l’economia. Moltes companyies van anunciar que tornen, perquè volen ser on passen les coses”, va dir.

Però aquesta bona salut no va impedir que tornés a arremetre contra Jerome Powell, que ell va col·locar com a president de la Reserva Federal (Fed o banc central dels Estats Units). “Personalme­nt penso que la Fed hauria de rebaixar els tipus d’interès, perquè penso que ens estan frenant”, va subratllar. També va advocar perquè el banc central tregui lligaments. Segons Trump, “es veuria que això va com un coet”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain