La Vanguardia (Català)

CaixaBank destaca la reducció d’actius tòxics aconseguid­a el 2018

Gual justifica l’ajust d’ocupació per adaptar-se als escenaris de futur

- València

CaixaBank va destacar l’esforç realitzat l’any passat en la reducció dels actius problemàti­cs de l’entitat durant la junta general d’accioniste­s que va celebrar ahir a València, on el banc té la seva seu social i fiscal des de l’octubre del 2017. L’any passat l’entitat es va desprendre d’actius immobiliar­is tòxics derivats de la crisi per valor de 5.138 milions d’euros. Segons les dades que va presentar el conseller delegat de l’entitat, Gonzalo Gortázar, el volum d’actius adjudicats és ara de 740 milions.

“Continuare­m reduint actius problemàti­cs”, va declarar Gortázar, si bé va destacar que la solvència de l’entitat és millor que durant la crisi. Els comentaris sobre la gestió dels actius problemàti­cs es va produir després que aquesta setmana el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, avisés que en termes generals la banca espanyola manté un volum d’actius tòxics superior al que hi havia abans de la crisi.

Gortázar també es va referir al pla estratègic de l’entitat presentat l’any passat a Londres. Dins d’aquest pla es preveu un ajust de 2.157 llocs de treball i de 793 sucursals. “Necessitem que la xarxa tingui prou flexibilit­at”, va assenyalar. Durant la junta diverses desenes de treballado­rs es van manifestar davant del Palau de Congressos de València, on es fa la reunió, per protestar per l’expedient de regulació d’ocupació (ERO).

Alguns dels representa­nts dels sindicats van intervenir en la junta aprofitant la seva condició d’accioniste­s o per delegació d’altres treballado­rs accioniste­s. Els sindicalis­tes es van mostrar molt crítics amb la gestió de l’ajust de personal i d’oficines.

En el torn de preguntes, el president Jordi Gual va contestar a aquestes crítiques afirmant que “el sector bancari està subjecte a una enorme pressió competitiv­a per uns tipus d’interès inaudits”. Per això, Gual considera que l’entitat ha de reaccionar davant aquest entorn.

PIB L’entitat preveu que l’economia espanyola creixi un 2,1% aquest any

Els representa­nts de la plantilla també es van mostrar molt crítics amb l’ajust d’ocupació al mateix temps que l’entitat ha guanyat 1.985 milions d’euros en el darrer exercici. Gortázar va contestar que el benefici representa una rendibilit­at sobre actius del 9,3%. La previsió del pla estratègic per als propers tres anys és que la rendibilit­at se situï al final del període en el 12%. El conseller delegat va insistir que l’entitat, des que era La Caixa i ara com a CaixaBank, s’ha caracterit­zat per avançar-se a les circumstàn­cies.

Durant la seva intervenci­ó, el president de CaixaBank, Jordi Gual –per segon any va tornar a pronunciar el seu discurs en castellà i valencià–, va declarar que es preveu un creixement de l’economia espanyola del 2,1% aquest any i de l’1,9% per al 2020.

“Espanya i Portugal continuara­n creixent per sobre de la zona euro”, va dir el president abans de destacar que entre els reptes pendents destaca el de “reduir els nivells de deute públic” i endinsar-se en les reformes “per continuar millorant la competitiv­itat” i caminar cap a un “creixement més inclusiu”.

Gual també es va referir a l’evolució de l’acció i, abans de reconèixer que “en aquest primer trimestre no ha estat bona”, va declarar que els títols han evoluciona­t millor que els del sector.

El president també va voler

Un grup de treballado­rs protesta a les portes de la junta per l’ERO

destacar durant la seva intervenci­ó que “el model de banca socialment responsabl­e és en el nostre ADN i és una font sostenible de generació de valor per a accioniste­s, clients, empleats i per al conjunt de la societat”.

En aquest sentit, Gortázar va destacar que “el dèficit reputacion­al” del sector financer constituei­x “un greu problema”, encara que “suposa una oportunita­t per posar en relleu el model diferencia­l que distingeix CaixaBank”.

El conseller delegat va afegir: “No entenem l’activitat financera sense un fort compromís amb la societat”.

En el torn de preguntes, alguns accioniste­s van qüestionar també les remuneraci­ons del consell d’administra­ció. Jordi Gual va assegurar que els ingressos que percep el conseller delegat són “moderats” en relació amb la magnitud que té l’entitat. Ahir, la junta va aprovar la renovació de diversos consellers i la de Gonzalo Gortázar com a conseller delegat.

 ?? ANDREA ZAMORANO / ACN ?? Gonzalo Gortázar i Jordi Gual a la junta d’ahir
ANDREA ZAMORANO / ACN Gonzalo Gortázar i Jordi Gual a la junta d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain