La Vanguardia (Català)

Ètica per a Google

- Elisenda Vallejo

Una setmana ha durat. Google acaba de confirmar la dissolució del seu comitè ètic i de reflexió sobre la intel·ligència artificial després d’una intensa setmana de polèmiques internes i externes entorn de l’elecció dels seus integrants. De l’Advanced Technology External Advisory Council (consell assessor extern sobre tecnologie­s punta), format per vuit experts en matemàtiqu­es, filosofia i economia, se n’esperaven respostes. Respostes a problemes complicats, perquè la presència creixent de la intel·ligència artificial en àrees com la selecció de personal, la verificaci­ó automàtica d’antecedent­s i dels historials profession­als o els sistemes de vigilància personal planteja pors i interrogan­ts (vegeu demà el reportatge sobre el tema al suplement Diners).

La controvert­ida elecció d’aquests vuit experts, tot i això, ha posat sobre la taula la dificultat de l’empresa. Empleats de Google van presentar dilluns passat una carta de protesta contra una de les elegides, Kay Coles James, presidenta del think tank conservado­r Heritage Foundation i coneguda per les seves opinions contra els drets dels immigrants i del col·lectiu de gais, lesbianes i transgèner­e. Més de 2.300 empleats del gegant tecnològic van firmar la carta, juntament amb 300 persones més, principalm­ent professors i investigad­ors universita­ris de Stanford, el Massachuse­tts Institute of Technology (MIT) o Harvard, a més de treballado­rs d’altres grans grups del sector, com Microsoft, Apple, Facebook o Slack. El text critica Google per defensar la presència de James al comitè assessor per assegurar la “diversitat de pensament”, i subratlla que, ben al contrari, la seva inclusió al consell suposava més risc de discrimina­ció i exclusió als sistemes d’intel·ligència artificial per a col·lectius ja marginalit­zats com són les persones LGBTQ i els immigrants.

Una segona experta, encara que no és esmentada a la carta, també va ser objecte de polèmica per la seva proximitat a la indústria de la defensa dels Estats Units. Es tracta de Dyan Gibbens, consellera delegada de Trumbull, una empresa especialit­zada en la fabricació de drons. La seva elecció va revifar el temor de la utilitzaci­ó de la intel·ligència artificial per a finalitats militars.

I per acabar de crear la tempesta perfecta, un tercer integrant del comitè ètic, el professor Alessandro Acquisti, de la Universita­t Carnegie Mellon, especialis­ta en qüestions de confidenci­alitat numèrica, va anunciar que renunciava a asseure’s al consell expressant els seus dubtes sobre que es tractés “del millor fòrum per a una feina tan important”.

Google es va rendir ahir a l’evidència i va posar fi al flamant comitè ètic per “tornar a reflexiona­r sobre l’assumpte des del principi”. Una tasca titànica davant la qual, de moment, el gegant nord-americà s’ha estimat més fer un pas enrere. La gran pregunta continua oberta: La intel·ligència artificial pot ser ètica?

El gegant tecnològic posa fi al seu flamant comitè ètic sobre la intel·ligència artificial

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain