La Vanguardia (Català)

Les llars amb plaques solars podran cobrar l’energia no consumida

El cost de les instal·lacions va de 3.000 a 6.000 euros i s’amortitzar­à en set anys

- CONCHI LAFRAYA Madrid

El Govern central va donar llum verda ahir al reial decret pel qual es regulen les condicions administra­tives, tècniques i econòmique­s d’autoconsum d’energia elèctrica a Espanya, després de derogar a l’octubre l’impost al sol. Fins ara, un ciutadà que havia posat una instal·lació a casa seva podia abocar l’energia sobrant a la xarxa, però no la cobrava, tret que es convertís gairebé en empresari. Amb la nova normativa es pretén fomentar que tant les comunitats de veïns, els parcs empresaria­ls, els campus universita­ris o altres usuaris col·loquin les instal·lacions per poder produir i consumir la seva pròpia energia.

Segons fonts del sector, els preus de les instal·lacions van dels 4.500 euros per a un habitatge que posi al terrat un sistema de plaques fotovoltai­ques de 3 quilowatts fins als 6.000 euros per a un habitatge unifamilia­r. Les dues instal·lacions es podran amortitzar en uns set anys, encara que la vida útil és d’uns 25 anys. Una de les principals novetats és que si s’acaba dipositant l’energia sobrant al sistema, la companyia comerciali­tzadora ho compensarà a la factura de la llum del mes següent. Cal recordar que al rebut de la llum, un 40% correspon al consum energètic i un 60% correspon a transport, distribuci­ó i impostos. A partir d’ara, es podrà compensar fins al 100% de la primera partida. Ara com ara, no hi ha bateries tan potents per acumular l’energia a la llar, amb la qual cosa la sobrant s’haurà de dipositar a la xarxa.

A més, el nou reial decret persegueix potenciar l’autoconsum compartit entre diferents urbanitzac­ions en funció de la que tingui, per exemple, més bona orientació, per obtenir millor energia solar, i el consum de proximitat.

Com es compensa?

Fins ara, si l’autoconsum­idor volia obtenir una compensaci­ó econòmica per l’energia que injectava a la xarxa, s’havia de constituir jurídicame­nt com a productor d’energia, fent els tràmits i declaracio­ns fiscals que la llei exigia. Amb el reial decret aprovat ahir, la comerciali­tzadora d’energia compensarà l’usuari per l’energia excedentàr­ia a cada factura mensual.

Qui se’n pot beneficiar?

Aquest mecanisme és aplicable per a aquelles instal·lacions amb una potència no superior a 100 quilowatts (kW) i sempre que es produeixi electricit­at a partir d’energia d’origen renovable. La compensaci­ó econòmica pot arribar fins al 100% de l’energia consumida per l’usuari aquell mes.

Com serà el sistema d’autoconsum compartit?

El

reial decret obre la porta perquè un consumidor pugui aprofitar els excedents del seu veí i coparticip­i en l’autoconsum, si aquest no està consumint la seva part proporcion­al d’energia.

Quins tràmits es redueixen?

La nova norma redueix els tràmits administra­tius per a tots els usuaris. En el cas del petit autoconsum­idor (instal·lacions de fins a 15 kW o de fins a 100 kW, en cas d’autoconsum sense exce

dents), es redueixen a una única gestió: notificar la instal·lació d’una planta de producció elèctrica a la ciutat o comunitat autònoma. El registre estatal es nodrirà de la informació remesa per les administra­cions autonòmiqu­es. A més, per a les instal·lacions de menys de 100 kW en baixa tensió, les administra­cions recolliran informació a partir de les dades del certificat electrotèc­nic de la instal·lació.

Com classifica la nova norma els consumidor­s?

Fins ara, només existia una possibilit­at: autoconsum individual connectat a una xarxa interior. Amb la nova norma es consagra la figura de l’autoconsum col·lectiu, de tal manera que diversos consumidor­s puguin associar-se a una mateixa planta de generació. Aquesta realitat impulsarà l’autoconsum en comunitats de propietari­s o entre empreses i indústries ubicades en una mateixa localitzac­ió.

Com coneixerà el ciutadà els passos per a la tramitació?

L’Institut per a la Diversific­ació i Estalvi d’Energia (IDAE) ja està treballant en una guia de tramitació que estarà disponible les properes setmanes. Per a instal·lacions de fins a 15 kW no caldran tràmits amb la distribuïd­ora elèctrica, sinó que serà n’hi haurà prou que el profession­al que faci la instal·lació la registri davant els departamen­ts d’energia o indústria de la comunitat autònoma. La comunitat notificarà a l’empresa distribuïd­ora que s’ha realitzat la instal·lació.

Com se sap quina és la millor opció?

A partir de l’aprovació d’aquest reial decret, les empreses elèctrique­s dissenyara­n i oferiran nous productes als consumidor­s en aquesta direcció. El primer de tot és comparar diverses opcions i veure quina és la més adequada per a cada consumidor en funció del seu perfil elèctric, metres de teulada de l’habitatge... Una vegada selecciona­da l’empresa que farà la instal·lació, el més probable és que la companyia s’encarregui de totes les tramitacio­ns davant l’administra­ció.

Com s’aconseguir­à el màxim estalvi?

Per aconseguir el màxim estalvi caldrà procurar acoblar el consum a la generació elèctrica. No obstant això, gràcies als mecanismes de compensaci­ó, es pot treure rendiment fins i tot a l’energia que s’aboqui en els moments que no s’és a casa. Convé tenir contractat un servei de mantenimen­t. Les comerciali­tzadores regulades estaran obligades a fer la compensaci­ó simplifica­da, és a dir, que compensin l’energia que sobra unes hores del dia amb la que falta en d’altres. Les de lliure mercat no estan obligades a oferir aquesta opció, però el clients sempre poden canviar.

Autoconsum. La nova norma obre la porta perquè un veí consumeixi l’excedent d’un altre de la seva comunitat de propietari­s

 ??  ??
 ?? XAVIER CERVERA ??
XAVIER CERVERA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain