La Vanguardia (Català)

Puigdemont i els presos, protagonis­tes de la campanya de JxCat per al 28-A

Els postconver­gents es postulen com la “veu de la independèn­cia” a Madrid

- SERGI QUITIAN Barcelona

Tres en un. Junts per Catalunya obre l’intens cicle electoral d’aquesta primavera amb comicis generals, municipals i europeus traçant una línia contínua en què seran protagonis­tes l’expresiden­t Carles Puigdemont i els presos Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull.

L’expresiden­t de la Generalita­t assumeix un paper principal i, malgrat que el seu nom no apareixerà en cap papereta de vot fins al maig, a les eleccions europees, participar­à diàriament en la cursa cap al 28-A. Una bona mostra són els dos actes que planteja JxCat a Bèlgica, un menú que en la seva versió completa inclou 400 actes i que també passarà pel centre penitencia­ri de Soto del Real, on estan empresonat­s Sànchez i els exconselle­rs Turull i Rull, caps de llista per Barcelona, Lleida i Tarragona.

La candidatur­a veu amb escepticis­me la possibilit­at de fer actes a la presó, decisió en mans del Suprem, i preveu una visita convencion­al als seus líders.

“Tu ets la nostra veu; tu ets la nostra força”, diu l’eslògan d’una campanya que es presenta com “la veu dels presos i exiliats” a Madrid. “Ells són la nostra força; nosaltres serem la seva veu”, va concretar la número dos per Barcelona, Laura Borràs, que també va subratllar la notable presència del groc “que tant volen prohibir” als cartells electorals. Les imatges principals són per a Sànchez, Turull i Rull.

“La veu de la independèn­cia; la força de Catalunya” és un altre dels lemes que projecta JxCat, en què defensa sense embuts que són “fills i responsabl­es de l’1-O”.

Borràs va rebutjar a la presentaci­ó de la campanya –que té un pressupost d’un milió d’euros– que la candidatur­a vagi a Madrid a bloquejar la política espanyola. Tot i això, els postconver­gents asseguren que no donaran suport a ningú per avançat i assenyalen la diferència entre la moció de censura a Mariano Rajoy i una altra investidur­a.

El cas és que la llista de JxCat, que substituei­x les sigles del PDECat, ha deixat fora alguns dels diputats que van tenir un paper clau en la derrota de Rajoy i la victòria de Pedro Sánchez: Carles Campuzano i Jordi Xuclà, amb Marta Pascal. Míriam Nogueras, molt crítica amb la línia dels dos diputats i que sí que repeteix a la candidatur­a, va defensar el “nou lideratge” de Laura Borràs.

Amb l’objectiu d’aconseguir grup propi al Congrés i al Senat, Nogueras va cridar a “tenir una veu forta a Madrid”. Tot i això, JxCat comença la pugna cap al 28-A a contrapeu, segons va assenyalar ahir el CEO, que els atorga una forquilla de 5 a 7 escons –per sota dels 8 que va aconseguir CDC el 2016. “El 21-D ja vam capgirar les enquestes, i volem repetir aquell èxit”, va rebatre Borràs.

 ?? BERNAT VILARÓ / ACN ?? Cartells de JxCat per al 28-A
BERNAT VILARÓ / ACN Cartells de JxCat per al 28-A

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain