La Vanguardia (Català)

El debat sobre l’eutanàsia

-

EL cas d’Ángel Hernández, que ha ajudat a morir la seva dona, María José Carrasco, amb una greu malaltia irreversib­le, torna a posar la societat espanyola davant la necessitat de regular l’eutanàsia i el suïcidi assistit. Aquesta és una assignatur­a pendent. Vint-i-un anys després que el cas de Ramón Sampedro obrís aquest debat, no s’ha aconseguit encara el reconeixem­ent legal del dret a decidir sobre la pròpia mort, a causa de la dificultat de conciliar les diferents sensibilit­ats socials existents sobre el tema.

Al Congrés dels Diputats ha quedat pendent per a la pròxima legislatur­a una proposta de llei del PSOE per regular l’eutanàsia. La ministra portaveu, Isabel Celaá, va aprofitar l’últim Consell de Ministres d’ahir per demanar que la despenalit­zació es porti “com més aviat millor” al Parlament. Malgrat això, aquest és un aspecte delicat, que exigeix un ampli debat entre els diferents grups polítics per tal d’aconseguir el consens en un marc de màximes garanties. A ningú no se li escapen, no obstant això, els inconvenie­nts per aconseguir-ho, per l’oposició del PP i l’estratègia de Ciutadans, que demana que abans s’aprovi la seva llei de cures pal·liatives.

Amb casos com el de María José Carrasco, en l’opinió

pública creix la convicció que caldria avançar cap a la despenalit­zació de l’eutanàsia per atendre aquelles persones que ho demanen expressame­nt i de manera reiterada pel gran patiment que comporta una malaltia incurable. I que es viu com a inacceptab­le i indigna. La regulació de l’eutanàsia ha d’incloure, en tot cas, les màximes garanties.

Però això xoca, tanmateix, amb la doctrina oficial de l’Església, que s’oposa frontalmen­t a l’eutanàsia, malgrat que rebutja l’aferrissam­ent terapèutic i, per tant, és favorable a unes cures pal·liatives que limitin el patiment. Amb independèn­cia de les diferents posicions, quan el dia a dia del malalt sense esperança es converteix en un infern insuportab­le, la llibertat personal adquireix un nou sentit.

Molts malalts conscients del seu estat irreversib­le voldrien disposar d’un marc legal que els permetés exercir un darrer acte de llibertat. Es tractaria d’anar més enllà dels drets adquirits sobre les decisions sobre la pròpia salut pel que fa a tractament­s i disposicio­ns sobre el final de la vida. En aquest sentit, les declaracio­ns de voluntats anticipade­s creixen any rere any, amb Catalunya al capdavant. Per tot això, la legislació hauria de donar resposta, de la millor manera possible, al dret individual a una mort digna.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain