La Vanguardia (Català)

Colau acusa ara el Govern de bloquejar el tramvia

L’alcaldessa condiciona la reforma pendent de la Diagonal a la connexió del Trambaix i el Trambesòs

-

Després de lliurar mil i una batalles a l’Ajuntament per aconseguir un acord ampli sobre la connexió dels tramvies per la Diagonal –que va arribar en el ple municipal del gener, sense calendari ni concreció sobre com finançar el projecte–, ara Ada Colau ha obert un altre front. Com a adversari assenyala el conseller de Territori, amb qui fa pocs dies ja va mantenir un dur enfrontame­nt pel decret de mesures urgents per a l’accés a l’habitatge. Ahir durant la seva intervenci­ó als Matins Cerdà que organitza el Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de Catalunya, l’alcaldessa de Barcelona va acusar Damià Calvet de bloquejar una mesura que considera “imprescind­ible”. “No ho està posant fàcil”, va dir Colau, que va assegurar que troba a faltar la sintonia que, a parer seu, hi havia entorn del projecte del tramvia amb l’anterior conseller, Josep Rull.

Colau condiciona la reforma pendent del tram de l’avinguda Diagonal comprès entre el passeig de Gràcia i la plaça de les Glòries a la unió del Trambaix amb el Trambesòs. “No pot ser que la Diagonal sigui una autopista que travessa la ciutat”, va dir ahir durant la seva trobada amb els enginyers. Per bé que l’acord del ple de l’Ajuntament, interpreta­t àmpliament com una declaració de principis, no posa data a la connexió dels tramvies, ahir va afirmar que aquest projecte –com el de la reforma de la Diagonal– podria estar acabat en sis anys. L’alcaldessa, que no vol ni sentir parlar de la possibilit­at de substituir el tramvia per un bus d’alta capacitat, va exigir al Govern que “compleixi els seus compromiso­s”.

Cal recordar que l’Autoritat del Transport Metropolit­à (ATM) va aprovar inicialmen­t els estudis informatiu­s d’aquesta infraestru­ctura, que assenyalav­en l’opció de la Diagonal com la millor. Posteriorm­ent va requerir un acord municipal que indiqués el traçat. Una vegada aconseguit aquest acord, Colau espera l’aprovació definitiva de l’ATM, però aquesta no arriba per la inconcreci­ó del que s’ha aprovat en el ple municipal, una inconcreci­ó que fins i tot reconeixen alguns dels grups que van votar afirmativa­ment.

Després de l’intercanvi d’acusacions entorn del decret de l’habitatge, en aquesta ocasió Damià Calvet va preferir no entrar en noves picabarall­es. Preguntat per les crítiques de l’alcaldessa davant l’actitud del seu departamen­t sobre el tramvia, el conseller de Territori i Sostenibil­itat es va limitar a assegurar que el Govern “treballa cada dia per aconseguir el millor transport públic possible”. “Necessitem –va afegir– una mobilitat més sostenible, i això passa per aconseguir més transport públic i millor, i el Govern ha fet un esforç importantí­ssim en l’extensió de la xarxa ferroviàri­a”. Va posar com a exemple de les inversions de la Generalita­t les prolongaci­ons dels ferrocarri­ls a Sabadell i Terrassa, la compra de quinze nous trens per millorar les freqüèncie­s de pas i l’obertura de les estacions de la línia L10 Sud. Així mateix, va reiterar que la Generalita­t està pendent de rebre un crèdit del Banc Europeu d’Inversions per acabar el tram central de l’L9 del metro.

Calvet respon que la Generalita­t ja està fent un gran esforç per millorar el transport públic

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Ada Colau en tramvia l’abril del 2018 amb la llavors alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Ada Colau en tramvia l’abril del 2018 amb la llavors alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain