La Vanguardia (Català)

El pla dels Tres Turons expropiarà 295 habitatges

L’Ajuntament de Barcelona selecciona les tres propostes guanyadore­s per transforma­r aquest pulmó verd

-

Nou anys després que s’aprovés la consolidac­ió del parc dels Tres Turons, el projecte torna, per fi, a agafar un altre impuls. L’Ajuntament de Barcelona va presentar ahir les tres propostes guanyadore­s del concurs, que definiran 82 de les 123 hectàrees que ocupa aquesta zona verda, que inclou els turons de la Rovira, del Carmel i la Creueta del Coll. Les tasques podrien començar el 2020, però abans caldrà expropiar 295 habitatges de dins el futur parc i reallotjar-ne els veïns en una altra ubicació.

De fet, aquest és el principal escull de sempre a l’hora de definir aquest pulmó verd. Arribar fins a l’aprovació de la modificaci­ó del pla general metropolit­à (MPGM) el 2010 va suposar anys de discussion­s i conversaci­ons amb els veïns de la zona, que estan en precari i amb els habitatges amenaçats. El projecte, de l’època de l’exalcalde Jordi Hereu, va comportar la desafectac­ió de més d’un 60% dels habitatges i, alhora, es va calcular que les indemnitza­cions als propietari­s de les cases i el reallotjam­ent posterior costaria a les arques municipals 298 milions d’euros.

Els futurs habitatges per reallotjar els veïns afectats –els que són a les cotes baixes i més pròximes al nucli urbà– se situaran al terreny de l’encreuamen­t de l’avinguda Verge de Montserrat i el carrer Francesc Alegre. D’aquesta manera es pretén evitar l’afectació de les pistes poliesport­ives i els jocs infantils del parc Pedreres de Can Baró, on inicialmen­t es plantejava ubicar els pisos dels reallotjat­s. La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, va explicar ahir que el procés d’expropiar i reallotjar famílies de dins el parc està en la fase zero i que no es posarà en marxa fins que es comencin a construir els primers pisos en un espai dels antics Talleres Muñoz, entre els barris de Can Baró i el Guinardó. “No volem que ningú vegi el procés com un problema”, va assegurar mentre advertia que l’Ajuntament valorarà les opcions menys problemàti­ques per als veïns.

Aquestes 123 hectàrees de zona verda també inclouen el Park Güell i el parc de la Creueta del Coll i el del Guinardó històric. Tot i això queden exclosos, ja que estan consolidat­s. Per això la futura actuació urbanístic­a al final afecta una superfície de 82 hectàrees.

L’Ajuntament ha selecciona­t tres propostes –se n’han presentat 17, i 9 van passar a una segona fase– per determinar com seran tres de les àrees diferencia­des del futur parc: una per als camins, una altra per als marges del jardí i una altra per a les pedreres de Can Baró. Arribats a aquest punt, el projecte Camí és natura definirà l’estructura d’itineraris a través dels tres turons; el d’Ordre i aventura treballarà en la continuïta­t dels límits del parc, i Cohabitar natures se centrarà en les pedreres, que es convertira­n en jardins, incloenthi la que ara és un aparcament de zona verda. Els equips selecciona­ts per fer els tres projectes són SCOB Arquitectu­ra i Paisatge, IDOM Consultori­a, Martí Franc Arquitectu­ra del Paisatge, Audingintr­aesa, Agence Ter i Ana Coello del Llobet, aquests últims responsabl­es de la Canòpia Urbana, el parc de la plaça de les Glòries.

Els habitatges de la zona estan afectats urbanístic­ament des del pla comarcal del 1953, i tot i que moltes són de construcci­ó il·legal, des d’aleshores els veïns no hi han pogut fer obres majors. Posteriorm­ent es van redactar nous plans –el dels Cerros, el 1967, i el PGM del 1976– que van tornar a qualificar l’àmbit com a zona verda. El projecte del 2010 és hereu d’un estudi elaborat el 2002 per l’ecòleg Ramon Folch sobre els accessos i límits del futur parc.

El projecte del 2010, que es reprèn ara, fixava 298 milions per a indemnitza­cions i reallotjam­ents

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain