La Vanguardia (Català)

La Policia va voler atribuir a Chávez la creació de Podem

La unitat coneguda com a “patriòtica” va intentar portar l’afer a la justícia

- Madrid

L’anomenada “policia patriòtica” va arribar a atribuir al règim veneçolà de Chávez la creació de Podem. Jutges i fiscals van rebutjar les qüestionab­les hipòtesis de la UDEF.

Els intents de la policia patriòtica per desacredit­ar Podem des de poc després de la seva fundació el 2014 va arribar al límit de vincular el seu finançamen­t amb el narcotràfi­c, les FARC i Hizbul·lah i fins i tot assenyalar l’expresiden­t de Veneçuela Hugo Chávez com l’autèntic creador de la formació.

La Vanguardia ha tingut accés a les diferents notes informativ­es que des de la Policia es van anar elaborant per investigar la formació de Pablo Iglesias i que no es van arribar a judicialit­zar mai davant la falta de credibilit­at que oferien. Aquests documents s’inicien tan sols dos mesos després de la fundació del partit i continuen al llarg de dos anys. Es tracta de notes amb testimonis de persones suposadame­nt coneixedor­es del finançamen­t il·legal del partit pel règim de Chávez.

De fet, en una de les notes, un testimoni d’aquest grupuscle de la Policia, a qui interrogue­n en unes quantes ocasions entre el 2014 i el 2016, i que només identifiqu­en amb dues inicials, arriba a dir que Podem no només va ser finançat pel règim bolivarià, sinó que aquest és el seu fundador real. Segons l’últim testimoni, a qui aquests policies donen una credibilit­at alta, “Podem no és un partit que s’hagi creat fa uns anys. És un partit que es gesta des de fa molt de temps, amb una infraestru­ctura molt organitzad­a i amb l’ajuda de grans tècnics bolivarian­s que han planejat fins al detall més petit. Va néixer a l’operació denominada Carib”.

Aquest testimoni, opositor al règim veneçolà i vinculat a mitjans de comunicaci­ó, arriba a parlar d’una segona generació de Podem “per si falla la primera”. La denominada policia patriòtica va arribar a elaborar un informe que vinculava el partit d’Iglesias amb el narcotràfi­c basant-se, entre altres dades, en la informació oferta per aquest testimoni.

Els investigad­ors van donar per raonable la versió que les persones clau per a aquest finançamen­t són els agregats de Veneçuela i d’altres països, com Nicaragua, a Espanya. Un d’ells pertanyeri­a al càrtel de Los Soles i “té molt bones relacions amb empresaris gallecs que sovint van a Veneçuela i que podria estar relacionat amb la droga que entra a través de Galícia”, va afirmar el testimoni.

“Diu que pròximamen­t hi haurà una reunió d’ambaixador­s per tractar el tema dels diners, ja que fa quatre mesos que no ingressen cap quantitat. Els ingressos es duen a terme a través de valisa diplomàtic­a o a través d’empreses espanyoles afins al moviment polític Podem”, recollia la nota policial del febrer del 2016.

De fet, els encarregat­s de la investigac­ió a Podem van elaborar un informe, amb data del desembre del 2015, de persones vinculades amb Hugo Chávez i Nicolás Maduro que havien col·laborat amb el règim de l’Iran, algunes residents a Espanya. Així, parlen del càrtel de Los Soles o del càrtel de Los Flores, amb vinculacio­ns amb Hizbul·lah, i fins i tot relacionen la dona del president Maduro com a part del seu braç jurídic. En relació amb les connexions amb la corrupció, la Policia recull l’entramat de la petroliera veneçolana Pdvsa.

Segons ha pogut confirmar aquest diari a través de diferents fonts, la investigac­ió la va ordenar el director adjunt operatiu de llavors, Eugenio Pino, l’home del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, a la Policia, i el creador i ideòleg de la coneguda com a policia patriòtica, un petit grup que es va dedicar a fer feines parapolici­als –sobretot per desacredit­ar líders independen­tistes catalans– i que ha entelat gran part de la feina de la Policia els últims anys. Aquest equip s’ha desmantell­at i la majoria dels seus membres estan imputats en diversos processos judicials.

Per intentar blanquejar la informació i iniciar una investigac­ió judicial, Pino va instrument­alitzar l’antiga unitat de delinqüènc­ia econòmica i fiscal (UDEF) de la Policia, a través del seu cap llavors, Manuel Vázquez, àlies Fiti –ja fora de la unitat–, per donar una imatge de credibilit­at. Segons diverses fonts coneixedor­es dels fets, va ser aquest comissari qui va anar a la Fiscalia de l’Audiència Nacional, el 2016, per intentar convèncerl­os que s’iniciés una investigac­ió contra Podem.

La Fiscalia, que aleshora dirigia Javier Zaragoza, primer va demanar que fos una unitat judicial la que presentés la informació, amb l’oficialita­t obligatòri­a. Després de revisar la documentac­ió, el ministeri públic es va negar a obrir diligèncie­s d’investigac­ió per falta de credibilit­at i falta de competènci­a.

El següent pas que es va fer va ser fer arribar a Manos Limpias el conegut informe PISA sobre aquest presumpte finançamen­t irregular. Aquest sindicat va presentar una querella contra Iglesias al Suprem i, abans que es decidís sobre la seva admissió a tràmit, Fiti va visitar diferents magistrats de l’Alt Tribunal per explicar les bondats del document. Amb tot, els magistrats no només no el van atendre, sinó que la querella va ser rebutjada.

Després d’aquests intents fallits per judicialit­zar l’afer, van començar les filtracion­s a la premsa, i recentment s’ha destapat que l’excomissar­i empresonat José Manuel Villarejo, vinculat a les claveguere­s de l’Estat, va tenir al seu poder informació per desacredit­ar el líder de Podem i que ara investigue­n l’Audiència Nacional i la Fiscalia Anticorrup­ció.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain