La Vanguardia (Català)

Envellir malament

70è aniversari de perfil baix d’una aliança en crisi pels dubtes de Trump

- JAUME MASDEU

L’OTAN fa 70 anys amb els dubtes que desperten tant els Estats Units com Alemanya. Donald Trump ha qualificat l’aliança d’obsoleta i Berlín no hi vol contribuir amb el pes que li correspond­ria.

El 1952 el primer secretari general de l’OTAN, Hasting Ismay, va deixar una frase per a la història en què fixava com a objectiu de l’aliança “mantenir Rússia a fora, els Estats Units a dins i Alemanya a sota”. Eren altres temps, estàvem en un punt àlgid de la guerra freda i des d’aleshores, tant el món com la trilogia d’Ismay han canviat profundame­nt. Set dècades més tard, Rússia continua a fora, per bé que immersa en una escalada d’agressivit­at i especialit­zada en l’afilada arma de la desinforma­ció. Per la seva banda, els Estats Units continuen a dins, evidentmen­t, però, per primera vegada, amb dubtes creixents sobre el seu compromís amb els aliats, mentre que Alemanya no només no és a sota sinó que se la critica precisamen­t pel contrari, perquè la primera economia europea no contribuei­x en defensa el que li correspond­ria.

Si en el 50è aniversari de l’OTAN, Bill Clinton va assegurar en una cimera a Washington que el final de la guerra freda no reduiria la implicació nord-americana; i en el 60è Barack Obama va participar en la cimera que es va celebrar a França i Alemanya; als 70 anys, l’OTAN ha preferit no convidar Trump ni cap altre cap de govern. Es va rebaixar la reunió de Washington d’aquesta passada setmana a nivell ministeria­l, en un signe de les fissures internes que marquen l’OTAN en aquests moments. Tots tenen encara molt present l’accidentad­a cimera del juliol passat a Brussel·les. Així doncs, la reunió dels líders queda per al desembre a Londres. Aquesta setmana, durant la ministeria­l de l’OTAN, l’elefant no era a l’habitació, però sí molt a prop, a la mateixa ciutat, i tots temien que aparegués algun tuit incendiari. Aquesta vegada no va ser el cas.

És significat­iu que en les anàlisis dels experts sobre els riscos de l’OTAN actual hi aparegui com un dels destacats el desinterès del president nord-americà. Ho assenyala Nicholas Burns, antic ambaixador dels Estats Units a l’aliança, quan afirma que a moltes capitals Trump “és vist com el problema més urgent i sovint el més difícil”. Segons la seva anàlisi, el risc principal de l’OTAN és la falta de lideratge presidenci­al dels Estats Units. També dos experts del Center

for Europan Reform, Sophia Besch i Ian Bond, situen l’unilateral­isme de Trump, la seva al·lèrgia a les aliances, com un dels grans desafiamen­ts que assetgen l’OTAN. Trump “no ha estat mai fan de l’OTAN”, diuen, i comparteix amb molts altres nord-americans la sensació que els europeus no contribuei­xen en l’adequada proporció a finançar la seva defensa.

Conscient de les reticèncie­s no dissimulad­es de Donald Trump, el secretari general de l’OTAN, Jens Stoltenber­g, va viatjar aquesta setmana a Washington amb dos objectius. Un era tranquil·litzar el president, amb qui manté una bona relació que li ha permès una renovació del mandat per dos anys més, i el segon obtenir el suport del Congrés dels Estats Units, molt més proatlànti­c que la Casa Blanca.

Stoltenber­g va aprofitar el seu discurs davant una sessió conjunta de la Cambra de Representa­nts i el Senat per reafirmar uns principis en què fins fa poc ningú no dubtava. “L’OTAN ha estat beneficios­a per a Europa. I l’OTAN ha estat beneficios­a per als Estats Units”, va dir Stoltenber­g que també va haver de reconèixer els problemes: “Cal ser francs... S’han formulat preguntes als dos costats de l’Atlàntic sobre la fortalesa de la nostra associació. I sí, hi ha diferèncie­s”. Stoltenber­g es va referir als enfrontame­nts en comerç, energia, canvi climàtic i l’acord nuclear amb l’Iran; però argumentan­t que no és una situació nova a l’OTAN, que ja va conèixer diferèncie­s durant la crisi de Suez el 1956, la retirada de França de la cooperació militar el 1996 i la guerra de l’Iraq el 2003. “Vam superar els desacords en el passat i hem de superar-los ara” va assegurar Stoltenber­g.

La qüestió és que els congressis­tes nord-americans no són el problema. És l’actual inquilí de la Casa Blanca qui ha qualificat l’OTAN d’obsoleta; qui ha posat en dubte l’article V, base de l’aliança i que garanteix la defensa col·lectiva; qui ha amenaçat de condiciona­r la seva implicació a una despesa més elevada dels europeus en defensa; i qui manté una inquietant relació amb Putin.

En algunes d’aquestes posicions, Trump no és tan diferent dels seus predecesso­rs. El gir en les prioritats enfocant més cap a Àsia i menys cap a Europa és compartit per les últimes generacion­s de polítics nord-americans. La seva exigència als europeus que inverteixi­n més en defensa ve de lluny. El 2011 Robert Gates, secretari de Defensa amb Bush i amb Obama, va considerar inacceptab­le que alguns “gaudeixin dels beneficis de pertànyer a l’OTAN però que no vulguin compartir-ne ni els riscos ni els costos”. També recordem que va ser el 2014, a la cimera de Gal·les, quan els aliats europeus de l’OTAN es van comprometr­e a incrementa­r la seva despesa en defensa fins a un 2% el 2024.

És a dir, que la pressió als europeus perquè contribuei­xin més ve de lluny. El que canvia amb Trump és el to, i més significat­iu encara, les seves insinuacio­ns amenaçant de deslligar-se del seu compromís amb els aliats.

La pressió ve de lluny, però amb Trump es posa en dubte el compromís dels EUA

“Cal ser francs: es formulen preguntes sobre la fortalesa de la nostra organitzac­ió”

 ?? JOSHUA ROBERTS / REUTERS ?? Pompeo (esquerra), cap de la diplomàcia dels EUA, i Stoltenber­g (OTAN) aquesta setmana a Washington
JOSHUA ROBERTS / REUTERS Pompeo (esquerra), cap de la diplomàcia dels EUA, i Stoltenber­g (OTAN) aquesta setmana a Washington

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain