La Vanguardia (Català)

Precampany­a

Els comuns alerten que votar Sánchez és fer vicepresid­ent Rivera

- L’Hospitalet de Llobregat AITZIBER AZPEITIA

Els comuns i Unides Podem es van reivindica­r ahir a l’Hospitalet de Llobregat com el “vot útil” del socialisme i el republican­isme.

Els comuns i Unides Podem es van reivindica­r ahir com el “vot útil” del socialisme i el republican­isme “que vol fets i no postureig”. I van advertir que si la seva formació no obté un bon resultat el 28-A, el PSOE prioritzar­à un pacte amb Cs al Congrés, cosa que farà relegar les polítiques socials als interessos de l’Ibex 35, no es depurarà l’Estat i no hi haurà lloc per a una solució dialogada a Catalunya.

“No volem viure en un país amb presos polítics i no volem que es conegui la democràcia espanyola perquè hi hagi presos polítics, ens sembla un escàndol”, va afirmar el candidat d’Unides Podem a la presidènci­a del Govern central, Pablo Iglesias, que va assegurar que “el conflicte a Catalunya no se solucionar­à per la força ni amb jutges, sinó dialogant”.

En un míting preelector­al amb prop d’un miler d’assistents a la Farga de l’Hospitalet, Iglesias, juntament amb l’alcaldessa de Barcelona i coordinado­ra de Catalunya en Comú, Ada Colau, i el número u dels comuns per Barcelona per al 28-A, Jaume Asens, van acusar el president Pedro Sánchez de “no ser de confiança” ni en el terreny polític, ni per netejar “les claveguere­s de l’Estat” perquè consideren que li falta la valentia necessària per plantar cara als poderosos. “Les claveguere­s ens indignen, però no ens sorprenen perquè sabíem que existien –va afirmar Colau–, el que exaspera és el silenci còmplice dels dirigents del PP, el PSOE i Cs, que haurien d’haver-se aixecat i haver exigit responsabi­litats i dimissions”.

En la mateixa línia, el líder de la formació morada va afirmar que “quan es fabriquen notícies falses

“És un escàndol que es conegui la democràcia espanyola perquè hi hagi presos polítics”, diu el líder de Podem

per evitar que un partit es converteix­i en opció de govern és un atemptat a la democràcia, i el silenci d’alguns en aquest afer és vergonyós”. Iglesias va assenyalar Eduardo Inda i OKDiario com a “elements fonamental­s” de les claveguere­s que “fabricaven mentides per al PP, el PSOE i Cs”. I va contradir el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, quan va afirmar que “encara queden moltes coses per saber, per explicar i per netejar”. I en aquest sentit va assenyalar: “Per què ha dimitit el seu número dos de Comunicaci­ó de la Moncloa (amb referència a Alberto Pozas), si tot estava net?”.

El candidat d’Unides Podem, a qui les enquestes auguren una important pèrdua de suport electoral, va assegurar rebre “bufetades de tot arreu” per dir la veritat i no canviar de discurs en funció del territori. Així, va assegurar que “menteixen,insultenim­anipulen” els qui asseguren que l’1-O va ser pitjor que el 23-F, i va considerar “una vergonya” que Oriol Junqueras s’enfronti a penes que podrien comportar més de vint anys de presó “per un cas de desobedièn­cia política”. Però alhora va assenyalar que la independèn­cia no és la solució i que la seva formació intentarà impedir que “les banderes tapin els problemes reals de la gent”.

Els comuns de Colau i les Unides Podem de Iglesias no estan en el seu millor moment. Desgastats per les guerres internes i amb les enquestes mostrant l’alça dels seus principals competidor­s –ERC i PSOE, respectiva­ment–, aspiren a tenir prou força per influir sobre Pedro Sánchez si arriba a governar. Influir, segons va descriure gràficamen­t Asens, sobre “un camaleó polític capaç de posar el PP al capdavant de la Generalita­t amb el 155, de governar Espanya amb Cs, fent vicepresid­ent Rivera i ministra Arrimadas –menció que provoca un “no” sostingut entre el públic–, però que es disfressa de morat i es posa formidable quan ens necessita. Llavors parla de plurinacio­nalitat, justícia social i feminisme”.

 ?? POL SOLÀ / ACN ?? Pablo Iglesias amb Jaume Asens ahir a la Farga de l’Hospitalet
POL SOLÀ / ACN Pablo Iglesias amb Jaume Asens ahir a la Farga de l’Hospitalet

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain