La Vanguardia (Català)

Habitatge impossible

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

Milers de manifestan­ts provinents de tot Alemanya van protestar ahir a Berlín per l’increment dels preus del lloguer de pisos i per l’escassetat d’habitatge assequible. Una iniciativa popular proposa d’expropiar consorcis del lloguer amb més de 3.000 apartament­s.

Milers de manifestan­ts van protestar ahir a Berlín per l’increment dels preus del lloguer dels pisos i per l’escassetat d’habitatge assequible, qüestions que inquieten no només molts habitants de la capital d’Alemanya –convertida en una urbs global amb el conseqüent impacte en el mercat immobiliar­i– sinó també els de Munic, Colònia, Leipzig i Frankfurt, on també hi va haver concentrac­ions. A més, la convocatòr­ia berlinesa –que té dinàmiques pròpies– va coincidir amb una mobilitzac­ió europea sorgida a Viena i secundada per manifestan­ts a diverses ciutats, entre les quals Barcelona, que es diu Housing for all (Habitatge per a tothom), i que demana a la UE un marc jurídic que faci créixer l’habitatge públic.

A Berlín, la indignació dels llogaters es dirigeix cap a grans immobiliàr­ies que van comprar edificis aprofitant els preus més baixos respecte a altres capitals. Quan els edificis van canviar de mans, molts llogaters van veure com se’ls rescindia el contracte, que després els seria renovat amb augment. Berlín no és la ciutat alemanya amb els lloguers més cars –ho és Munic–, però sí la que ha registrat la pujada més forta: el preu s’ha duplicat en deu anys.

Ahir els manifestan­ts a Berlín van circular sota l’etiqueta #Mietenwahn­sinn (bogeria de lloguers), en protesta per l’especulaci­ó immobiliàr­ia. Portaven pancartes amb lemes com Fora taurons del lloguer. I va arrencar la iniciativa més polèmica: la recollida de firmes d’una plataforma d’associacio­ns per demanar al land de Berlín –la capital d’Alemanya també és un dels 16 estats federats que formen el país– un referèndum que inclogui la possibilit­at d’expropiar consorcis amb més de 3.000 pisos.

Deutsche Wohnen és el més gran a Berlín, on té 111.500 pisos. El preu mitjà del lloguer d’habitatges de Deutsche Wohnen va pujar a Berlín un 3,6% l’any passat. Segons les seves dades de març, els llogaters preexisten­ts paguen de mitjana 6,7 euros per metre quadrat (sense comptar despeses de comunitat i anàlogues, que a Alemanya eleven bastant el total), i als nous se’ls demana 9,08 euros. “Una de les coses que fan els consorcis per cobrar-te més és l’insourcing; quan compren un edifici canvien els proveïdors de serveis, i passen a donar-los ells mateixos; per descomptat sempre més cars”, explica la Sigrid, de 69 anys, que no dona el seu cognom.

“Els lloguers han pujat molt; aquests consorcis del lloguer estan orientats només al negoci, la urgència de l’habitatge no els importa, i el Govern de Berlín no té estratègia per evitar la pujada”, va dir Rouzbeh Taheri, portaveu de la mobilitzac­ió proreferèn­dum, en una trobada aquesta setmana amb correspons­als. Per a l’expropiaci­ó, Taheri i els seus invoquen l’article 15 de la Constituci­ó alemanya –que no s’ha aplicat mai–, i que diu que “amb finalitats de socialitza­ció, el sòl, els recursos naturals i els mitjans de producció poden ser situats sota un règim de propietat col·lectiva o d’altres formes de gestió col·lectiva

Una iniciativa alemanya proposa d’expropiar consorcis del lloguer amb més de 3.000 apartament­s

per una llei que fixi la manera i la suma de la indemnitza­ció”. Aquesta referència a la manera i a la suma permetria, segons els promotors, que es pagués a les immobiliàr­ies per sota de l’actual preu de mercat. Així, calculen que indemnitza­r costaria entre 7.000 i 14.000 milions d’euros, però l’Executiu regional ho xifra en 36.000 milions.

Per al referèndum berlinès es necessiten primer 20.000 firmes vàlides (compten amb tenir-les a finals de juny), i després en quatre mesos 170.000 més. Així, la petició es podria oficialitz­ar al novembre, i el Govern regional estaria obligat a donar-hi curs. Si la consulta triomfés, arrencaria un projecte de llei al Parlament regional, que hauria de recollir l’esperit de les demandes. Però podria no ser per la via de l’expropiaci­ó, sinó per altres mecanismes, i tot això duraria anys. Al Govern berlinès tripartit (socialdemò­crates, esquerrans i verds), només els esquerrans donen suport a la idea expropiatò­ria. A escala federal, ni el socialdemò­crata SPD ni la democristi­ana CDU no consideren que expropiar sigui la solució.

 ?? STEFFI LOOS / GETTY ?? Manifestan­ts amb pancartes sobre casos concrets de pressió en el lloguer en barris ahir a la berlinesa Karl-Marx-Allee
STEFFI LOOS / GETTY Manifestan­ts amb pancartes sobre casos concrets de pressió en el lloguer en barris ahir a la berlinesa Karl-Marx-Allee

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain