La Vanguardia (Català)

Les ‘armilles grogues’ mantenen viva una protesta de baixa intensitat

- París. Correspons­al

Els residus del gran moviment reivindica­tiu de les armilles grogues encara són vius i podrien desencaden­ar un altre incendi en qualsevol moment. Ahir hi va haver noves protestes, l’Acte XXI –cada dissabte des del 17 de novembre passat–, tot i que van transcórre­r amb bastanta calma.

Segons dades de la policia, el nombre de manifestan­ts va ser inferior al del dissabte precedent, si bé es va tractar de xifres molt modestes (pocs milers de persones a tot França). Els llocs de més concentrac­ió van ser París, on les armilles grogues es van dirigir aquesta vegada a La Defense, el districte financer, i la ciutat de Rouen, a Normandia. També hi va haver accions a Niça, Montpeller, Tolosa de Llenguadoc, Dijon i Lió, entre altres ciutats. Hi va haver alguns incidents aïllats. La policia va fer un notable desplegame­nt i va practicar milers de controls i desenes de detencions.

El proseguime­nt de la revolta de baixa intensitat és un avís per al president Emmanuel Macron i per al seu Govern. No poden abaixar la guàrdia. Res no garanteix que, de sobte, els violents d’extrema dreta i extrema esquerra baixin al carrer i hi torni a haver aldarulls greus com els del 16 de març als Camps Elisis.

Fa tres dies el Consell Constituci­onal va decidir anul·lar un article de la nova llei contra els casseurs (els manifestan­ts violents), que hauria permès prohibir preventiva­ment la participac­ió en una manifestac­ió a les persones fitxades per constituir una amenaça greu per a l’ordre públic. Es pretenia aplicar una norma semblant a la que veta dels estadis de futbol els seguidors més perillosos. Altres aspectes de la llei sí que van rebre el vistiplau, com els escorcolls previs de bosses de mà i vehicles, i el càstig per a qui es cobreixi la cara per amagar la seva identitat.

Macron hauria d’anunciar ben aviat les conclusion­s del gran debat nacional dels últims mesos, un exercici de discussió pública que l’ha vist viatjar per tot el territori donant resposta a les queixes i les angoixes de la gent. En total hi ha hagut unes 10.000 reunions i 16.000 quaderns de queixes que la població podria omplir als ajuntament­s. El president i el seu Govern haurien de comunicar mesures suplementà­ries a les ja preses al pic de la crisi. Les enquestes indiquen que la ciutadania, escèptica, no n’espera gaire, dels resultats del diàleg i la resposta de l’Executiu.

Les eleccions europees del 26 de maig seran l’indicador més clar de si, malgrat tot, Macron conserva una autoritat política i prou suport perquè la resta del seu mandat –que s’acaba el 2022– sigui productiu i no un declivi llarg i estèril.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain