La Vanguardia (Català)

Andorra vota dividida per l’avortament, Europa i el fisc

Conservado­rs i socialiste­s arriben empatats a la cita amb les urnes

- Andorra la Vella PAU ECHAUZ

Les eleccions que avui du a terme el Principat d’Andorra decidiran entre la continuïta­t del projecte de centredret­a que en els últims vuit anys ha recaigut en Demòcrates per Andorra (DA), el partit del cap de Govern sortint, Toni Martí, o un possible gir cap a l’esquerra amb un Partit Socialdemò­crata com a força ascendent. La relació amb la UE, la despenalit­zació de l’avortament i la reforma del sistema fiscal han dominat el debat electoral.

El gran tema de fons d’aquest debat ha estat la relació que Andorra ha d’establir amb la UE, una associació que el Govern de Martí ha estat negociant però sense tancar-la. En aquest sentit, tota l’oposició acusa DA d’escassa transparèn­cia sobre l’estat de les negociacio­ns. Els partits de dreta els preocupa que l’acord canviï substancia­lment la política fiscal i introdueix­i noves prestacion­s laborals i sobre el dret de circulació de persones.

Legislatur­a va començar amb la intervenci­ó de la Banca Privada d’Andorra (BPA) per part del Govern i es tanca amb canvis en el sistema bancari andorrà que han permès al principat sortir de la llista de paradisos fiscals. Mentre DA aposta per “un sistema que ens homologui amb Europa”, l’oposició exigeix un pacte d’Estat previ que reculli les aspiracion­s dels sectors empresaria­ls i socials.

Un altre debat, que per a alguns suposa la reforma de la Constituci­ó del 1993, és el de la despenalit­zació de l’avortament. De les set llistes nacionals que es presenten, les d’esquerres n’estan clarament a favor mentre que la dreta s’hi oposa. Al mig, els liberals proposen un referèndum. El bisbe d’Urgell i copríncep, Joan-Enric Vives, ha mostrat malestar davant la possibilit­at d’haver de firmar una llei que reguli la pràctica de l’avortament a Andorra i ha arribat a plantejar que, si arriba el cas, podria renunciar al càrrec de copríncep,

La dreta tem que la UE canviï la política fiscal i augmenti la protecció dels treballado­rs

la qual cosa alteraria una institució que perviu des de l’edat mitjana.

Les enquestes atorguen al candidat de DA, Xavier Espot, actual ministre de l’Interior, Justícia i Serveis Socials, el primer lloc en la llista nacional, i li donen fins a 5 escons, que s’han de complement­ar amb els que obtingui en les llistes comunals. El segon lloc en les enquestes es reserva per al Partit Socialdemò­crata, que torna a encapçalar Pere López i que podria empatar en nombre d’escons amb DA. El seu rival pel vot d’esquerres és Josep Roig, de Progressis­tes SDP, una llista sorgida al voltant de Jaume Bartomeu, històric líder socialista i primer cap de Govern d’esquerres a Andorra. Jordi Gallardo, encapçala la llista nacional de Liberals d’Andorra. Josep Pintat, d’Unió Laurediana, amb molta força a Sant Julià de Lòria, ha impulsat el partit Tercera Via, crític amb noves polítiques fiscals i oposat a l’avortament.

Un total de 27.278 andorrans estan cridats a votar, un cens electoral que s’ha incrementa­t un 11,3% respecte als comicis de fa quatre anys, en un país on ara viuen 76.536 persones, 37.247 de les quals tenen la nacionalit­at andorrana.

 ?? CEA / EP ?? Entre els candidats a presidir el Govern d’Andorra no hi ha cap dona
CEA / EP Entre els candidats a presidir el Govern d’Andorra no hi ha cap dona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain