La Vanguardia (Català)

Els ressons geopolític­s de l’Orient Mitjà

- Eduard Soler i Lecha

De tant en tant el ritme dels esdevenime­nts a l’Orient Mitjà i el nord de l’Àfrica s’accelera sobtadamen­t. Estem en un d’aquests moments: la dimissió de Buteflika a Algèria, la pèrdua de l’últim bastió territoria­l de l’autodenomi­nat Estat Islàmic, l’ofensiva cap a Trípoli del mariscal Haftar o la decisió unilateral de Trump sobre els alts del Golan, per posar només uns quants exemples.

Els nivells de frustració social, política, territoria­l i generacion­al van creixent. Als llocs on les institucio­ns perden legitimita­t, la gent acumula greuges i es deterioren les condicions de vida, puja exponencia­lment el risc de desestabil­ització. En vista d’aquest escenari de risc, alguns proposen autoritari­sme i mà dura. Caldria recordar-los que l’absència de canvi és el que provoca inestabili­tat i insegureta­t a llarg termini.

L’Orient Mitjà és una de les regions més violentade­s del món. Proliferen els conflictes i fracassen les iniciative­s de pau. A Síria gairebé la meitat de la població ha hagut d’abandonar casa seva. El Iemen, que ja fa quatre anys que està en guerra, pateix una

horrible crisi humanitàri­a i cada dia vuit nens moren o resulten ferits. Líbia, a uns centenars de quilòmetre­s d’Europa, ha fet eclosió en diversos centres de poder. I Palestina és un mal precedent si pensem en termes de durabilita­t del conflicte i retorn de refugiats.

Són moltes les línies de falla geopolític­a que travessen la regió. Hi ha rivalitats molt sòlides, com la que enfronta l’Aràbia Saudita amb l’Iran, però les aliances són cada vegada més líquides. Té prioritat la desconfian­ça, també cap als presumptes amics. La sensació de vulnerabil­itat és molt aguda i molts líders pensen que només poden comptar amb els seus propis mitjans per defensar-se i, per tant, van inflant els pressupost­os militars.

Aquest és un dels escenaris en què les grans potències globals llancen un desafiamen­t. Es parla molt del desenganxa­ment dels Estats Units de l’Orient Mitjà. Però cada dia veiem com les accions i inaccions de Trump continuen pesant, i molt. Rússia, per la seva part, intenta omplir el que percep com un buit de poder i, en bona part, ho aconseguei­x. I la Xina és cada vegada més present i ho fa amb inversions a llarg termini com la nova ruta de la seda a la base militar a Djibuti.

Europa, finalment, ha entès que no pot tancar els ulls. El 2015, després dels atemptats de París o la crisi de refugiats, els líders europeus van entendre que el seu futur polític també depenia del que passés a l’altra banda

La frustració social, política, territoria­l i generacion­al creix, i per consegüent el risc de desestabil­ització

Europa, finalment, ha entès que no pot tancar els ulls a una realitat tan pròxima i perillosa

de la Mediterràn­ia. L’ascens de Vox a Espanya, coincidint, entre altres factors, amb un augment dels fluxos migratoris a l’estret de Gibraltar, ens ho torna a recordar.

Els ressons del soroll geopolític a l’Orient Mitjà i el nord de l’Àfrica arriben a Europa. Sense reconcilia­ció, sense cooperació per fer front als enormes desafiamen­ts socials i climàtics i sense un mínim de confiança i esperances de canvi, els decibels aniran augmentant. I segur que posar-se taps a les orelles no és la solució.

E. SOLER I LECHA,, investigad­or sènior del Cidob i coordinado­r del projecte Menara

 ?? KHALIL HAMRA / AP ?? Funeral a Gaza d’un jove de 17 anys mort per un soldat israelià
KHALIL HAMRA / AP Funeral a Gaza d’un jove de 17 anys mort per un soldat israelià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain