La Vanguardia (Català)

Sense urnes a Catalunya, ni ganes

JxCat i ERC assumeixen la paràlisi del Govern però no hi ha incentius per anar a eleccions La històrica competènci­a independen­tista condiciona el paper a Madrid després del 28-A Sectors exconverge­nts aspiren al retorn polític d’Artur Mas, inhabilita­t fi

- Isabel Garcia Paga Barcelona

“No tenim por de les urnes..., però les eleccions catalanes com més lluny millor”. Aquesta ve a ser la consigna generalitz­ada dins del Govern però també ho és la confessió privada que la legislatur­a “no dona més de si”. La divisió entre els socis a la taula del Consell Executiu augmenta a mesura que avança la campanya cap al 28-A i les eleccions municipals; no hi ha full de ruta conjunt, tampoc per afrontar la sentència del judici de l’1-O, i, sense pressupost­os, les conselleri­es es limiten a la gestió ordinària sense poder desenvolup­ar plans a mitjà i encara menys a llarg termini.

La moció aprovada dijous al Parlament per un sol vot en què es reclama al president Quim Torra que se sotmeti a una qüestió de confiança o convoqui eleccions abans de fer un any no altera el Govern –la resolució no és vinculant–, però sí que ha posat en evidència la seva debilitat. No hi ha majoria absoluta independen­tista i ni tan sols l’executiu independen­tista no té garantides una majoria simple.

I encara que un minut després de la derrota es va posar en marxa l’argumentar­i sobre la “votació legítima” –que inclou els vots de Carles Puigdemont i els diputats presos de JxCat, que no van designar substituts com sí que van fer Junqueras i Romeva–, la clau era en els escons de la CUP. També això divideix els socis del Govern. “La majoria parlamentà­ria és un tresor que ERC no volia perdre”, afirmen fonts republican­es. “Es dona més importànci­a al simbolisme que al que es vota al Parlament i la CUP és qui infringeix la derrota”, asseguren a ERC.

Al Govern se circumscri­u la votació a “un moment de tensió política”, simples “turbulènci­es electorals”, on també la CUP és competidor­a, tot i que el 28-A només es presenti una de les seves famílies amb Front Republicà. No obstant això, fonts de l’Executiu dirigeixen la indignació cap als comuns, amb qui no van aconseguir pactar els pressupost­os, prorrogats des del 2017.

El Govern assumeix que “al Parlament no es pot fer res”. Dimecres hi torna a haver un ple en què “a ningú no li interessa pactar res amb ningú” abans de les eleccions. Després “la cosa canviarà, assenyalen fonts del Govern. S’augura fins i tot la normalitza­ció de relacions amb el PSC si Pedro Sánchez necessita els vots de l’independen­tisme per a la seva investidur­a, i amb els comuns si ERC s’imposa en la cursa per l’alcaldia de Barcelona.

Es reconeixen les “debilitats” del Govern, però l’acompanyen de desqualifi­cacions a l’estratègia de desgast de l’oposició sense oferir alternativ­es. “La legislatur­a encara no és morta”, asseguren des de la cúpula d’ERC i al Palau de la Generalita­t no preveuen la convocatòr­ia electoral ni tan sols com a resposta a la sentència de l’1-O. Tanmateix, són molts els condiciona­nts sobre aquesta voluntat de Torra.

El primer és la relació tramposa del president amb el Parlament. Torra es va escudar en una resolució parlamentà­ria per eludir en primera instància donar compliment a l’ordre de la Junta Electoral de retirar els llaços grocs dels edificis de la Generalita­t i pretén portar a la Cambra la resposta a la sentència de l’1-O. “Doncs el Parlament ja ha dit que convoqui eleccions”, admet amb trista vehemència un alt càrrec. Dijous, el president va considerar que “la majoria republican­a del 21-D” continuava vigent, tot i que el marcador del Parlament assenyalés 62 vots de l’oposició, 61 de JxCat i ERC, i 4 diputats de la CUP que no van prémer el botó. Malgrat la gravetat del moment, Torra es va asseure tot sol al banc del Govern, tot i que hi havia diversos consellers a la Cambra pendents de la sessió.

Hi ha dificultat­s però ningú a l’Executiu català no troba, “de moment”, incentius per anar a les urnes i els càlculs es concentren en les cites immediates. A JxCat, no preveuen uns comicis catalans “com a mínim fins després” de la sentència de l’1-O o fins als primers mesos del 2020. A ERC, afirmen que no hi ha interès en un avançament però a ningú no se li escapa que, després de la sentència, sense pressupost­os i si els resultats del 28-A i les municipals els somriuen, els republican­s podrien provocar una crisi al Govern.

Qui serien els candidats? A ERC la batalla soterrada es lliura entre Roger Torrent i Pere Aragonès. El president del Parlament, que veu com l’activitat a la Cambra passa a un segon pla, té en cartera iniciative­s institucio­nals durant els pròxims mesos que el situarien en el pla de dirigent capaç de vehicular grans consensos. Mentrestan­t, el vicepresid­ent es consolida com a veu autoritzad­a del partit i interlocut­or de referència a Madrid a la recerca d’un diàleg sobre el conflicte català.

A l’espai postconver­gent, la reflexió és mes complexa. Els estrategs de campanya s’han acostumat a viure aliens a les enquestes. Veuen els republican­s víctimes de la “síndrome 21-D”, quan els sondejos els situaven com a vencedors d’unes eleccions que va guanyar Ciutadans i en què Puigdemont els va avançar per un parell de diputats. A la sala de màquines de JxCat assumeixen el desgast de la seva proposta, però, donen per fet, Puigdemont pot imposar-se a Junqueras en les europees. “Ja es veurà”.

Després ve la processó interna. Les ferides sofertes al PDECat per l’elaboració de les llistes no es curen. Demà tornaran a supurar en la presentaci­ó del llibre de Carles Campuzano, amb Marta Pascal i Lluís Recoder, i es debat obertament en sectors politicoem­presarials exconverge­nts sobre el retorn a la primera línia d’Artur Mas. L’expresiden­t treballa en la campanya de JxCat i desmenteix les informacio­ns que li atribueixe­n la posada en marxa d’un nou moviment polític.

Tanmateix, alguns dels seus antics consellers donen voltes a la qüestió: d’alternativ­a viable a poc recomanabl­e. Mas està inhabilita­t pel 9-N fins al febrer del 2020, però el que més pesa són els escenaris incerts i l’absència de control sobre els temps per a una operació política d’aquest abast. Eleccions generals, municipals, sentència, execució penal de la sentència.., sense oblidar les investigac­ions vives del Tribunal de Comptes també sobre el Govern Mas.

La figura de Mas emergeix en aquests sectors com “l’últim mohicà” d’un estil polític que ara ERC pretén fer seu. Tant republican­s com JxCat hauran d’afrontar decisions després del 28-A si els seus vots són necessaris per a la investidur­a. Tot i que les línies vermelles venen i van, els moviments interns augmenten i en algunes reunions, també a Soto del Real, es planteja obertament la necessitat de garantir la investidur­a de Sánchez per consolidar un escenari de distensió. Però el problema de l’independen­tisme és la “competició”, admeten, que no deixa pensar a mitjà termini i paralitza a curt termini. “Ja ens va passar amb els pressupost­os generals de l’Estat”. I d’aquell no al 28-A.

 ?? ALEJANDRO GARCIA / EFE ?? El president Quim Torra en un dels accessos a l’hemicicle del Parlament de Catalunya
ALEJANDRO GARCIA / EFE El president Quim Torra en un dels accessos a l’hemicicle del Parlament de Catalunya
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain