La Vanguardia (Català)

L’Executiu es decideix a Barcelona

-

El debat electoral organitzat per La Vanguardia aquesta setmana ha evidenciat, una vegada més, que no és exagerat dir que el futur Govern d’Espanya es decideix a Barcelona. No només pel gran nombre d’escons en disputa, sinó per la centralita­t del problema en la campanya i, també, per l’innegable atractiu polític dels caps de llista d’aquesta circumscri­pció. La batalla de Barcelona defineix i determina.

Tot i que el debat estava estructura­t en tres blocs temàtics (Catalunya-Espanya, política econòmica i social, i lluita contra les desigualta­ts), la qüestió catalana va ser la que va gravitar el debat. De fet, el primer bloc tenia una durada prevista de 35 minuts i va acabar ocupant més d’una hora, sobrevolan­t sobre la resta de les qüestions. Va ser una tarda de trinxeres. El retret permanent va substituir l’argument. Ningú no volia perdre (el seu vot) i ningú no va voler guanyar (el vot indecís o possible).

El debat tenia interès gairebé més pels seus protagonis­tes que per les seves propostes. Cayetana Álvarez de Toledo va superar amb nota la seva estrena i va ser la protagonis­ta del debat, va arraconar en algunes ocasions Inés Arrimadas i va carregar amb duresa i ironia contra els independen­tistes. El seu estil fred i la seva contundènc­ia metàl·lica va contrastar amb la passió vehement i punxant de la líder de l’oposició al Parlament i la racionalit­at moderadame­nt radical de Meritxell Batet.

Laura Borràs va decidir parlar exclusivam­ent en català i aquesta va ser, potser, la seva principal distinció, tot i que la polèmica sobre les desqualifi­cacions personals amb Arrimadas va ser un punt àlgid de la cita. Jaume Asens es va mostrar nerviós, ambigu i descol·locat a pesar —paradoxalm­ent— de proposar una “llei de claredat” per resoldre el conflicte. Aquí va acabar la claredat. La posició central que va tenir a l’escenari no es va transforma­r en centralita­t política ni discursiva. I Gabriel Rufián, tot i que va ser fidel al seu estil sense lubricació, va demostrar que se sap contenir, no generar més rebutjos addicional­s i defensar el liderat que les enquestes li atorguen. La fredor dins del bloc d’independen­tistes és glacial.

Diuen els manuals de comunicaci­ó política que en un debat electoral el més important és no perdre’l, encara que no el guanyis. Batet va ser el paradigma de l’estratègia socialista: amb enquestes favorables, més val no cometre errors, defensar ordenadame­nt les posicions i replicar amb moderació i serenitat. Una vegada més, les formes són fons en política, i la ministra va administra­r amb solvència, tot i que sense punch.

El debat no va defraudar, però les estratègie­s dels partits es van imposar a les necessitat­s dels electors. L’obsessió coachejada dels candidats per defensar els seus perímetres i atacar els vots frontera (aquells que poden compartir amb altres forces polítiques) els va allunyar dels arguments per convèncer indecisos i, especialme­nt, va evidenciar que per resoldre el problema caldrà alguna cosa més que fèrries posicions de sortida. Tots són a la seva trinxera, però Catalunya necessita que surtin a camp obert.

El debat va mostrar, també, que les forces polítiques no volen negociar de debò. Mentre duri l’etapa d’acumulació de forces i possibles fractures o fissures als blocs i espais electorals, els partits es llançaran a debilitar els adversaris amb qui en algun moment hauran de negociar o pactar. Tots busquen arribar a la taula en millors posicions, encara que sigui sense solucions. Això va per llarg. Mentre la guerra sigui útil, no espereu la pau.

El debat va mostrar que tots volen arribar a un futur diàleg en millors posicions, encara que sigui sense solucions

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain