La Vanguardia (Català)

Un Govern paralitzat

-

QUIM Torra complirà aviat un any al capdavant del Govern de la Generalita­t, al qual va arribar per decisió de Carles Puigdemont i tancant els mesos d’impasse viscuts després de les eleccions autonòmiqu­es del 21 de desembrede­l2017,quevanposa­rfial’aplicaciód­el’article155.A l’Executiu català li ha costat de sobreposar-se a un context excepciona­l, molt marcat pel judici dels dirigents independen­tistes al Tribunal Suprem. D’altra banda, la presidènci­a breu de Pedro Sánchez al govern espanyol va suposar un canvi de clima institucio­nal entre Barcelona i Madrid però no va ser aprofitada per Torra per avançar en res concret.

El Govern, a la pràctica, està desaparegu­t, la qual cosa no deixa de ser paradoxal en uns polítics que aspiren a la independèn­cia. Sense impuls i sense un relat que transcende­ixi la protesta, el Gabinet bipartit de Junts per Catalunya i ERC apareix com una estructura paralitzad­a, que gestiona el dia a dia sense un calendari i sense poder aprovar els pressupost­os, la qual cosa bloqueja qualsevol projecte a llarg termini. L’oposició al Parlament va aprovar dijous una moció que censura l’acció governamen­tal i insta Torra a sotmetre’s a una qüestió de confiança o a convocar eleccions. Aquesta targeta vermella posa en evidència la precarieta­t de l’Executiu independen­tista, del qual s’han desmarcat els diputats de la CUP. La majoria parlamentà­ria sobre la qual s’assenta el Govern és avui més feble i incerta que fa un any.

La present legislatur­a catalana es consumeix en la gesticulac­ió i el xoc retòric mentre són constants les diferèncie­s estratègiq­ues entre l’espai de Puigdemont i ERC, amplificad­es per la campanya electoral. La prolongada provisiona­litat del Govern és un anar fent sense direcció

política, sota una presidènci­a vicarial que autolimita el seu paper com a interlocut­or amb la societat. Torra, bon coneixedor de la història, hauria de sortir del marc resistenci­al per proposar un discurs institucio­nal en positiu, dirigitalc­onjuntdels­catalans,quesubratl­lielquefun­ciona bé malgrat les dificultat­s, i que posi èmfasi en tot el que uneix més que en els aspectes que separen. Polèmiques com la dels llaços grocs als edificis oficials malgasten temps i energies, alhora que esquiven i tapen problemes apressants que reclamen l’atenció dels màxims responsabl­es autonòmics.

L’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió ens diu que la valoració popular del Govern és de 4,57 sobre 10 i que ocupa el vuitè lloc en el rànquing de confiança dels catalans, una dada molt eloqüent que convida a reflexiona­r. La Generalita­t té a les seves mans la gestió de totes les polítiques que afecten més directamen­t les persones, no ho hem d’oblidar. Jordi Pujol, Pasqual Maragall, José Montilla i Artur Mas, cadascun amb la seva visió i el seu estil, van ser presidents molt conscients del sentit institucio­nal i de la voluntat de proximitat del Govern, extrem que exigeix atenció constant a tots els sectors i capacitat d’interlocuc­ió. Catalunya viu canvis econòmics, socials i tecnològic­s de gran calat, com totes les societats europees, i això implica que els governants evitin confondre el que és immediat amb el que és important.

La primera responsabi­litat de qualsevol governant és governar, altrament es trenca el contracte bàsic amb laciutadan­ia.Igovernaré­salgunacos­amésqueman­tenir oberta l’administra­ció. Ningú no sembla voler eleccions al Parlament però, si no hi ha un canvi d’actitud del Govern, anar a les urnes serà l’única manera de descongela­r el paisatge.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain