La Vanguardia (Català)

Massa botigues tanquen

- Lluís Bassat

He estat a Nova York, on hi ha més gent que mai i més botigues tancades que mai. Per què deu ser? Li he preguntat a un agent de la propietat que m’ha contestat que, al preu que estan els lloguers, cal vendre moltíssims sostenidor­s per poder pagar la renda mensual. És cert que les grans multinacio­nals com Nike, Apple, H&M, Uniqlo, Zara, Mango, Chanel, Armani i d’altres no deixen d’obrir establimen­ts i estan plens, però i els altres?, el dissenyado­r francès, espanyol o italià, que amb grans esforços es va animar a travessar l’Atlàntic, el restaurant espanyol que va haver de tancar... O tantes i tantes mitjanes empreses que també ho han intentat sense èxit.

Serà que ha arribat a Nova York una segona bombolla immobiliàr­ia? Serà

que els propietari­s creuen que els seus locals són la gallina dels ous d’or i la gallina comença a donar menys ous? No estarà començant a passar a Barcelona el mateix? S’ha reduït el consum? D’algunes coses, sí. Es compra igual que abans? Rotundamen­t no. El consumidor, masculí i femení, està molt més informat, navega per internet i, en algun cas, va a la botiga només a emprovar-se la peça que després comprarà on la pugui trobar més barata. Això també afecta les multinacio­nals que intenten vendre per internet el que no venen a les botigues.

Però hi ha un altre fenomen que començo a notar: la falta d’il·lusió dels joves pel món del consum. Quan jo vaig fer divuit anys somiava amb una Vespa. Després amb un sis-cents, que em vaig pagar treballant mentre estudiava a la universita­t i als vint-i-dos em vaig hipotecar fins a les orelles per poder comprar un pis i casar-me. Ara veig que els joves viuen a casa dels pares fins molt grans, no pensen en un cotxe perquè els caps de setmana en comparteix­en un amb els amics i la roba de l’any passat els continua anant bé. Sembla que els interessa menys comprar que als de la meva generació. I això no és dolent. Una certa contenció en el consum és raonable, però no ho és que s’ho gastin tot en tecnologia, jocs, viatges i lleure.

En definitiva, el consumidor, masculí i femení, ha canviat i qui no se n’adoni no anirà gaire lluny, començant pels propietari­s de locals que faran bé posant les seves barbes a remullar quan vegin que la botiga del veí ha quedat buida.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain