La Vanguardia (Català)

Catalunya, ‘hub’ del sud d’Europa L’impuls de les tecnologie­s quàntiques és una oportunita­t per a ciutadans, empreses i governs

- Barcelona

Gràcies al seu ric ecosistema de recerca, Catalunya té l’oportunita­t de convertir-se en una regió líder del sud d’Europa en tecnologie­s quàntiques. “Tenim start-ups, centres d’investigac­ió, universita­ts i persones molt capdavante­res en aquest àmbit”, afirma Lluís Torner, director de l’Icfo. “Podem ser un centre del sud d’Europa en tecnologie­s quàntiques”.

L’Icfo participa en set projectes diferents del Quantum Flagship i en lidera dos; unes xifres que superen qualsevol altra

institució a Europa. A més, recentment els centres científics de Catalunya que treballen en tecnologie­s quàntiques s’han aliat per crear una versió local del Quantum Flagship, QuantumCAT, que té el suport del Fons Europeu de Desenvolup­ament Regional i la Generalita­t de Catalunya. Hi participen el mateix Icfo, que el coordina, el Barcelona Supercompu­ting Center (BSC-CNS), l’Institut Català de Nanociènci­a i Nanotecnol­ogia (ICN2), la Fundació i2CAT, la Universita­t Autònoma de Barcelona (UAB), la Universita­t de Barcelona (UB) i la Universita­t Politècnic­a de Catalunya (UPC). “L’objectiu és impulsar projectes orientats a la indústria i que puguin tenir un impacte en l’economia catalana”, informa Maria Martí, directora de projectes dels portafolis de tecnologie­s quàntiques de l’Icfo.

L’impuls de les tecnologie­s quàntiques servirà per formar científics, tant de Catalunya com d’altres zones, “que poden tenir idees per crear nous negocis”, assenyala Hugues de Riedmatten, de l’Icfo. A més, el coneixemen­t generat agilitarà l’aplicació d’aquestes tecnologie­s a nivell públic i privat. “Això interessa tant als governs com als ciutadans”, subratlla Torner.

A la cursa per les tecnologie­s quàntiques la Xina i els EUA hi anaven al capdavant. Ara, amb el Quantum Flagship i la inversió de governs estatals, Europa ha esdevingut un sòlid competidor. “Hi ha un esforç genuí d’Europa per posar-se al dia en un camp que no va cuidar tant com hauria pogut en el passat”, afirma Vicente Martín, de la UPM.

D’altra banda, “Espanya és dels pocs països europeus que no ha fet una inversió específica en aquest àmbit”, critica Lluís Torner. “Encara hi som a temps i hauríem de fer-ho per situar millor investigad­ors i empreses”, reclama. “A Espanya tenim bons científics en tecnologie­s quàntiques i s’han fet grans esforços, però en la part econòmica anem una mica curts”, valora Vicente Martín.

A Catalunya hi ha centres, universita­ts i empreses emergents que investigue­n aquest àmbit

 ?? WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI / GETTY ?? Un processado­r quàntic
WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LI / GETTY Un processado­r quàntic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain