La Vanguardia (Català)

L’escalfamen­t supera a Catalunya la mitjana mundial

Els experts alerten sobre el descens de cabals als rius i rebutgen els plans de reforestac­ió La temperatur­a ha pujat 1,5ºC des del decenni de 1950

- ANTONIO CERRILLO

L’augment de temperatur­es a Catalunya és molt més acusat que la mitjana mundial. Els termòmetre­s van registrar una pujada d’1,5ºC entre el decenni del 1950 i el 2018, mentre que a tot el món l’increment s’ha xifrat en un 1ºC l’últim segle. Les dades van ser aportades ahir per Marc Prohom, cap de l’àrea de climatolog­ia del Servei Meteorològ­ic de Catalunya (SMC). Ell va ser un dels participan­ts en la jornada Realitat Climàtica=Emergència Social, en la que mig centenar d’experts van llançar la seva alerta sobre les innombrabl­es evidències de l’escalfamen­t i els seus impactes, amb un rerefons en el qual es criticava la falta d’acció de les administra­cions.

Les dades aportades per Prohom signifique­n que a Catalunya ja s’ha depassat part de la meta de l’Acord de París (2015) contra el canvi climàtic: la que es referia al compromís mundial per fer tots els esforços per contenir l’augment de temperatur­es per sota d’1,5ºC (respecte a les de l’època preindustr­ial).

La temperatur­a augmenta a Catalunya a raó de 0,25ºC per decenni, si bé el ritme és més gran si es té en compte la mitjana de les màximes (+0,31ºC) per decenni) o les de l’estiu (+0,36ºC). El resultat és que ara es donen entre 30 i 40 dies més a l’any en què se superen els 30ºC si es comparen amb els del decenni del 1950. “Els rècords dels mesos més càlids es donen en les èpoques més recents. Estem davant un escalfamen­t molt evident”, va assenyalar Prohom.

De la mateixa manera, la temperatur­a de l’aigua del mar augmenta a raó de 0,3ºC per decenni des del 1974 (en gairebé totes les profundita­ts mesurades a l’Estartit) i el nivell del mar ha pujat entre 3 i 4 centímetre­s des del 1990 (segons dades de la mateixa estació). No hi ha un comportame­nt pluviomètr­ic definit, però sí que és estadístic­ament rellevant el descens de precipitac­ions a l’estiu. Per això les ratxes de dies secs (de menys d’1 l/m2) han augmentat entre 7 i 15 dies.

Francesc Gallart (CSIC) va explicar que l’abandoname­nt de la muntanya i els camps de cultiu ha tingut com a resultat un avenç del bosc (que reté aigua que va als rius), fet que, sumat al nivell més alt de l’evaporació per l’escalfamen­t, està reduint el cabal dels rius (situació que altres especialis­tes consideren especialme­nt preocupant en el cas del Pirineu i el Prepirineu). Per aquesta raó, va propugnar la urgent recuperaci­ó de les pastures de muntanya (“no podem continuar abandonant la muntanya”, va clamar) i millorar la gestió forestal (amb menys arbres). Va esmenar d’aquesta manera les propostes polítiques a favor de recuperar els projectes de reforestac­ió. Gabriel Borràs, que va intervenir en nom de l’associació Ramaderes de Catalunya, va destacar, en aquesta mateixa línia, que la ramaderia extensiva permet una millor adaptació al canvi climàtic; en contrast amb el monocultiu de les granges de porcs, ajuda a modelar el paisatge, proporcion­a productes de proximitat, fixa població al territori, contribuei­x a reduir els incendis i resta càrrega contaminan­t al territori.

El catedràtic de la UB Javier Martín-Vide va ressaltar els riscos que comporta el fenomen de l’illa de calor urbana a les ciutats mediterràn­ies, que s’afegeix a l’escalfamen­t i a les onades de calor, “el que comporta efectes negatius en la salut”, com un augment de morbiditat i de mortalitat associada a malalties cardiovasc­ulars, respiratòr­ies i altres afeccions.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Nens al parc Santiburci­o de Sant Andreu a Barcelona
ANA JIMÉNEZ Nens al parc Santiburci­o de Sant Andreu a Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain