La Vanguardia (Català)

Es pot tractar el càncer atacant els telòmers?

- JOSEP CORBELLA

Cada vegada que una cèl·lula es divideix, els telòmers situats als extrems dels cromosomes es tornen una mica més curts. Arriba un punt que són tan curts que les cèl·lules ja no es poden dividir més. Als teixits sans això impedeix que les cèl·lules es multipliqu­in sense fi. Però en el càncer les cèl·lules disposen d’un enzim anomenat telomerasa que regenera els telòmers; d’aquesta manera, les cèl·lules es poden continuar multiplica­nt indefinida­ment.

D’aquí va sorgir la idea que inhibir la telomerasa a les cèl·lules tumorals podia ser una estratègia eficaç contra el càncer. Tot i això, els fàrmacs experiment­als que s’han desenvolup­at per inhibir la telomerasa han tingut resultats decebedors en assajos clínics.

María Blasco, que es va especialit­zar en l’estudi de la telomerasa als anys noranta quan treballava al laboratori de Cold Spring Harbor (EUA), i que avui dirigeix el Centre Nacional d’Investigac­ions Oncològiqu­es (CNIO) a Madrid, ha decidit canviar d’estratègia. Si atacant la telomerasa no n’hi ha

Questions for the Future: una investigac­ió finançada per ‘la

Caixa’ prou, per què no s’ataquen directamen­t els telòmers?

Ha descobert que tenen un punt vulnerable en la proteïna TRF1, sense la qual es desintegre­n. En una investigac­ió amb ratolins que tenien glioblasto­mes –el tumor cerebral més agressiu-, Blasco ha observat que un compost que inhibeix la TRF1 frena la progressió de la malaltia amb menys efectes secundaris que la quimioterà­pia o la radioteràp­ia.

“Hem identifica­t dos grups de molècules capaces d’inhibir la TRF1”, informa Blasco. “Els nostres pròxims objectius són trobar les molècules que siguin més bones candidates per desenvolup­ar-les com a fàrmacs i estudiar bé com actuen”. Les més prometedor­es s’hauran d’assajar en models animals de glioblasto­ma, de càncer de pulmó i de neuroblast­oma –un dels tumors pediàtrics més freqüents–, abans de poder-se administra­r a persones. Amb tot, després de dues dècades investigan­t els telòmers, Blasco està convençuda que “aquesta és una estratègia que té el potencial de millorar els tractament­s del càncer substancia­lment”.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? María Blasco dirigeix el CNIO
EMILIA GUTIÉRREZ María Blasco dirigeix el CNIO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain