La Vanguardia (Català)

Jason Clarke, d’esquilador d’ovelles a triomfar a Hollywood

L’actor no para de treballar des de ‘La noche más oscura’ De nen no sabia què era un actor i el més a prop que en va estar d’un va ser topant amb un titellaire ambulant

- GABRIEL LERMAN

En aquests moments roda The devil all the time a Alabama juntament amb Tom Holland i Robert Pattinson, i està promociona­nt Cementerio de animales, la nova versió de la novel·la de Stephen King en què té el paper protagonis­ta. No fa gaire va estar a Londres parlant d’El día que vendrá, un triangle amorós ambientat a la darreria de la Segona Guerra Mundial en la qual va interpreta­r el marit de Keira Knightley i en algun moment de l’any s’estrenarà la sèrie d’HBO sobre Caterina la Gran que va filmar a Lituània i en la qual va donar vida a Grigori Potemkin.

Es diu Jason Clarke i, per bé que el seu nom encara no resulti extremadam­ent conegut, n’hi ha prou amb veure’l aparèixer en una pel·lícula per recordar el seu pas per totes les altres. Quan juntament amb la seva dona, l’actriu francesa Cécile Breccia, amb qui comparteix una casa als turons de Hollywood i la criança del nen de 4 anys que han concebut plegats, Jason podrà dir que el que ha fet és molt i que, sens dubte, es troba en un bon lloc, però el que no gaires saben és que quan era un nen no sabia el que era un actor i que no va pujar a un avió fins que va fer 24 anys.

Clarke va néixer a Austràlia, en un petit poble anomenat Winton, en una casa molt humil en la qual el seu pare es dedicava a esquilar ovelles. Al principi de la seva infantesa, la família es traslladav­a en una caravana per tot Queensland, acompanyan­t el proveïdor familiar que seguia la feina allà on n’hi hagués. Clarke explica que en aquella època el més a prop que va estar de veure un actor va ser quan va topar amb un titellaire ambulant, i que quan a la fi va marxar a Sidney buscant un futur millor es va inscriure a la universita­t per ser advocat, però es va avorrir tant que van acabar per fer-lo fora.

Amb un amic que va acabar sent metge es van preguntar com es feia per treballar a la televisió i així van arribar a la casa d’una directora de repartimen­t que els va explicar com funcionava la indústria. Quan pel seu suggerimen­t es va presentar a una prova en un conservato­ri, va quedar clar que per allà anava el seu futur, i el van acceptar, creuant breument el seu camí amb el d’un altre australià que es tornaria famós, Hugh Jackman.

Va tornar amb un títol d’actor sota el braç, però aconseguir feina era una altra cosa, i així es va passar uns quants anys en papers minúsculs en sèries de televisió o fent de “policia 2” o “lladre 1” en el cinema, fins que Phillip Noyce li va donar el primer personatge important a Cerca de la libertad ,un film que li va servir de plataforma internacio­nal. Jason va ser contractat en la sèrie dels Estats Units Brotherhoo­d en un dels papers principals i així es va quedar a treballar en la indústria més gran de l’entretenim­ent al món, però va ser llavors quan Kathryn Bigelow el va triar per a La noche más oscura i se li van obrir de debò les portes de Hollywood.

Avui Clarke diu que els seus pares, que no sabien de què els parlava quan els va explicar que volia ser actor, s’han acostumat a veure’l a la pantalla, i que veu en el seu propi fill, Henry, la capacitat per al treball manual de l’avi. Quan se’l consulta sobre si podria avui ell esquilar una ovella, Jason diu que sí, però que li faria por fer mal l’animal.

Si bé ja s’ha habituat a la seva vida de luxes, de tant en tant, quan puja a un avió i seu en primera classe a prop de John Kerry, Noel Gallagher o Charlie Watts dels Rolling Stones, parpelleja una mica i se sorprèn pel llarg camí que ha recorregut des d’aquells dies al camp.

 ??  ??
 ??  ?? A la pantalla gran L’actor australià és el protagonis­ta de Cementerio de animales, la nova versió de la novel·la de Stephen King
A la pantalla gran L’actor australià és el protagonis­ta de Cementerio de animales, la nova versió de la novel·la de Stephen King
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain