La Vanguardia (Català)

Can Fanga ara és can Pixa

Els últims anys hi ha hagut a Barcelona un desafecte evident de les autoritats cap a l’exercici de l’autoritat

- Ramon Suñé

Afinals del segle XIX i començamen­ts del XX, la pluja solia convertir en un fangar els carrers de la Barcelona eixamplada que havia enderrocat les muralles. Les conseqüènc­ies d’una mala o més aviat nul·la pavimentac­ió van convertir la capital catalana en can Fanga. Avui, afortunada­ment, la ciutat gaudeix d’un espai públic de qualitat, que resisteix amb avantatge la comparació amb la majoria de les capitals europees. Tot i això, a determinad­es zones de la ciutat, l’abús consentit de l’espai públic o, més ben dit, la falta del més mínim control sobre les activitats il·lícites que s’hi desenvolup­en, estan convertint en hostil un territori que té les condicions per ser amable. La vella can Fanga avui és la moderna can Pixa.

Ve a tomb la reflexió anterior per l’aparició d’una nova plaga d’enginys rodadors sense identifica­r. A diferència del que ha passat amb altres fenòmens, almenys en el cas dels bicitaxis l’Ajuntament reconeix el problema, primer pas per intentar resoldre’l... tot i que potser arriba tard, com va arribar tard a frenar la instal·lació del gran mercat manter del passeig Joan de Borbó (vet aquí un problema que va negar i en certa manera continua negant o minimitzan­t), la invasió ramblera dels punteros (captadors de clients per a l’efervescen­t mercat de la droga de Ciutat Vella) o la presència més antiga de mojiteros i llauners (aquesta història ve de més lluny, d’anteriors mandats). M’hi jugo un pèsol que és qüestió de dies que reaparegui­n les massatgist­es xineses a la platja, i no descarteu la tornada de trilers i netejavidr­es o una ampliació de plantilla d’aquells falsos quitapenas que, sense conèixer-te, s’ofereixen a menjar-te a abraçades mentre et pispen la cartera.

Els últims anys hi ha hagut a Barcelona un desafecte evident de les autoritats cap a l’exercici de l’autoritat, entesa aquesta no com a repressió sinó com la verificaci­ó que les normes de comportame­nt, que poden ser tan flexibles i interpreta­bles com es vulgui, hi són per complir-se. Unes regles amb sancions escrites, amb multes que en la majoria dels casos no es cobren (una altra qüestió d’ineficiènc­ia administra­tiva que transcende­ix les competènci­es municipals i que algun dia caldrà abordar seriosamen­t). La veu que a la ciutat impera aquesta falta d’autoritat es propaga amb facilitat entre els qui veuen en aquest buit l’oportunita­t de guanyar-se la vida, de fer negoci o, en el cas del turista, de comportar-se com no ho faria mai, perquè no l’hi permetrien, al seu país d’origen.

Els bicitaxis són l’últim símptoma d’una malaltia que té a veure amb l’èxit d’aquesta ciutat, un èxit que reporta extraordin­aris beneficis però també algun efecte secundari i negatiu. Barcelona no es pot resignar a ser vista i a veure’s a si mateixa com can Pixa.

Amb tota seguretat la dels bicitaxis no serà l’última manifestac­ió d’aquest tipus. Cal exigir que quan aparegui el pròxim brot s’actuï amb rapidesa per evitar que l’anomalia creixi i es confongui en la normalitat del paisatge urbà.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain