La Vanguardia (Català)

Colau i Valls pactarien amb el PSC

Els dos candidats a l’alcaldia evidencien les seves diferèncie­s en el seu primer cara a cara, que s’emet avui a ‘Salvados’, de Jordi Évole

-

El programa Salvados (La Sexta), que dirigeix Jordi Évole i que s’emet aquesta nit, enfronta per primera vegada en un cara a cara l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i l’ex-primer ministre francès i candidat avalat per Ciutadans, Manuel Valls. Els dos adversaris en les eleccions municipals del 26 de maig debaten sobre diverses qüestions que tindran protagonis­me en la pròxima campanya, com la seguretat ciutadana i el problema de l’accés a l’habitatge, i comencen a definir les possibles aliances que tenen al cap per després d’unes eleccions de les quals difícilmen­t sortiran majories clares. En aquest sentit, tots dos coincideix­en a assenyalar el PSC com a possibles socis.

En la trobada amb Manuel Valls, Ada Colau reafirma la seva voluntat d’arribar a pactes amb “les formacions progressis­tes”, entre les quals inclou els socialiste­s, que va expulsar del govern municipal utilitzant com a argument el seu suport a l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó a Catalunya. Tampoc Valls no amaga la seva predisposi­ció de pactar amb el PSC, de qui afirma que “en molts casos coincidim” i de qui destaca la seva experiènci­a de govern a Barcelona. El candidat, que tampoc no descarta comptar amb el PP per a possibles aliances postelecto­rals, afirma que “mai” comptaria amb la formació ultradreta­na Vox.

Una altra qüestió que apareix en el cara a cara televisiu és el de la seguretat. Colau assenyala que aquest és un problema que afecta totes les grans ciutats i que a Barcelona té el seu punt més feble en l’increment de furts i robatoris i atribueix part de la responsabi­litat a la falta de mossos (“des del 2009 hem sumat zero”) i a la situació judicial dels detinguts. En canvi, Valls sí que creu que Barcelona té un seriós problema d’insegureta­t i, des de la seva experiènci­a com a alcalde d’Evry i ministre de l’Interior a França, posa èmfasi en la necessitat de recuperar l’espai públic per a tots els ciutadans i reitera el seu propòsit de dotar la Guàrdia Urbana de 1.500 nous agents.

Els dos alcaldable­s xoquen frontalmen­t per culpa del top manta quan Valls li recrimina haver mantingut la “misèria” al centre de Barcelona. També en aquest punt l’alcaldessa centrifuga responsabi­litats a les altres administra­cions, mentre que el seu competidor li retreu el gran increment de venedors ambulants fora de la llei, l’ajut econòmic de l’Ajuntament a la cooperativ­a d’exmanters i els seus escassos resultats. En referència a l’habitatge s’observen diferents conceptes de partida, amb una Colau partidària de limitacion­s de lloguers i regulacion­s i un Valls més inclinat a pactar amb el sector privat i que reitera la seva promesa de promoure 10.000 habitatges en vuit anys, un 75% de lloguer assequible.

 ?? SALVADOS ?? Ada Colau, cara a cara amb Manuel Valls, moderats per Jordi Évole
SALVADOS Ada Colau, cara a cara amb Manuel Valls, moderats per Jordi Évole

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain