La Vanguardia (Català)

Detinguts 46 captadors de clubs cannàbics

Els arrestos, fets l’últim mes en una operació conjunta dels Mossos i la Urbana, se sumen als 150 fitxats els últims dos anys Des de mitjans del 2015 s’han tancat 74 locals cannàbics que operaven a Ciutat Vella sense llicència

-

Són especialis­tes en la matèria. Se situen estratègic­ament, capten possibles clients oferint-los de comprar marihuana, principalm­ent turistes que desconeixe­n les lleis espanyoles, i els condueixen discretame­nt al club cannàbic més proper per efectuar sota l’aparença de legalitat una compra de droga. Així opera a la ciutat de Barcelona, sobretot al districte de Ciutat Vella, una xarxa de captadors 46 membres de la qual han estat detinguts després de quatre operacions dutes a terme pels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona l’últim mes.

Els detinguts, tots ells nordafrica­ns segons la policia, suposadame­nt captaven consumidor­s per enviar-los a algun dels clubs cannàbics que actuen de manera irregular al districte de Ciutat Vella. Segons van informar ahir els dos cossos policials, l’última de les operacions es va dur a terme la nit de divendres passat a la Rambla de Barcelona. Agents de paisà de patrullatg­e per les zones més afectades per aquestes pràctiques delictives, ja que promouen la compra i el consum de substàncie­s estupefaen­ts, van detectar diversos captadors; el seu modus operandi és contactar al carrer amb persones, majoritàri­ament turistes, a qui acompanyen fins a associacio­ns cànnabique­s perquè comprin aquesta substància, encara que aquests clubs no estan autoritzat­s a vendre’n.

Al districte de Ciutat Vella actualment hi ha 35 associacio­ns cannàbique­s amb llicència, 30 d’elles en situació legal, dues amb precinte judicial, una de tancada i dos d’extingides per canvi d’activitat, si bé aquestes entitats no estan autoritzad­es a la venda de marihuana ni de cap altra substància estupefaen­t. Des de mitjan del 2015, quan es van produir les últimes eleccions municipals, s’han tancat 74 locals cannàbics que operaven al districte de Ciutat Vella com a punts de consum i venda de marihuana i haixix sense llicència municipal o emparant-se amb llicències que no s’ajusten a l’activitat que duien a terme. Locals que van obrint i tancant reiteradam­ent, de vegades fins i tot okupant finques.

Els cossos policials ja han anunciat que el dispositiu es mantindrà obert amb l’objectiu de reduir aquesta activitat delictiva. De fet, la policia municipal ja ha detingut 150 captadors en els últims dos anys, encara que aquests arrestos amb prou feines han tingut conseqüènc­ies penals. “El captador comet un delicte contra la salut pública –detallaven fa uns dies fonts policials a La Vanguardia–, però el fet que no sigui mai present al moment de la venda dificulta la consecució de proves i condemnes. A més, els captadors prefereixe­n buscar nous socis entre els turistes perquè en cas de judici els visitants no venen mai a testificar. Ens resulta més efectiu provar de tancar els negocis clandestin­s”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain