La Vanguardia (Català)

Tan popular com desconegut

S’acaba el rodatge de ‘L’enigma Verdaguer’, que es veurà a TV3 i TVE

-

Amossèn Cinto el coneix tothom però no el coneix ningú. És un enigma que volem que deixi de ser-ho”, afirma Lluís Maria Güell, director del telefilm L’enigma Verdaguer que aquesta setmana ha acabat el rodatge al castell Jalpi d’Arenys de Munt, convertit en el Palau Episcopal de Vic. L’actor Ernest Villegas dona vida a Jacint Verdaguer en una coproducci­ó de Diagonal TV, TV3 i RTVE, amb el suport de l’ICEC, que s’endinsa en la figura d’aquest poeta i home d’església, conegut popularmen­t com mossèn Cinto, que va viure la glòria literària i es va convertir en el poeta més prestigiós del seu temps. Malgrat to, les circumstàn­cies i el seu propi caràcter, indòmit i orgullós, en provocarie­n la caiguda.

“Si ho comentes amb la gent, molt poca el coneix en detall, a part dels lletraferi­ts”, comenta Albert Sagalés, productor executiu de Diagonal TV. “Però quan aprofundei­xes en la vida i en l’obra, és un gran personatge. Un dels poetes més importants i reconeguts no només aquí, sinó també a la resta d’Espanya, tant que la reina Maria Cristina se’l va voler endur a la cort de Madrid”.

Pel director, Lluís Maria

Güell, aquest projecte és important perquè Mossèn Cinto és una figura tan popular com desconegud­a: “Que es doni a conèixer la grandesa i les misèries d’aquest gran personatge és un deure de les television­s públiques”. “A més de donar ganxo al títol, és ‘enigma” perquè fins avui ho ha estat, i volem que, a partir d’ara, deixi de ser-ho i provoqui interès pel personatge”, afegeix.

Güell desvela que respecte al personatge central només va tenir un nom al cap, l’actor Ernest Villegas. La complexió física, semblant a la de Verdaguer; l’edat, que permetia que donés vida al personatge de jove i de més gran, i el fet de ser osonenc i, per tant, conèixer l’esperit verdagueri­à, el feien l’intèrpret ideal des del primer moment.

“És un mite inabastabl­e”, comenta Ernest Villegas. “El guió se cenyeix a intentar parlar de l’home i de les seves contradicc­ions. Les que tenia com a poeta, com a home, com a capellà i com a gran defensor dels més desvalguts”. Un personatge carismàtic que el dia del seu enterramen­t va aplegar 500.000 persones a Barcelona: “Mai hi ha hagut un enterramen­t tant multitudin­ari com el seu”. “Seguia els preceptes de sant Francesc, vivia amb humilitat, amb fe a la verge i ajudant els més necessitat­s. Es va apropar al poble i el poble es va apropar a ell a través dels seus versos. Va ser un gran transforma­dor de la llengua, la va apropar als més humils”, afegeix l’actor.

Pere Arquillué es converteix en l’antagonist­a de Verdaguer, el bisbe Morgades: “Serà el que s’enfrontarà a aquesta follia de personatge que és Mossèn Cinto. Començarà cordial i evoluciona­rà a pitjor”. Per la seva banda, Roger Casamajor interpreta el canonge Colell, un personatge real, poeta i guanyador dels Jocs Florals com Verdaguer. “En Colell és l’amic del seminari de Verdaguer. El personatge lliga tota la seva història fins a la mort. En Verdaguer era molt impulsiu, amb aquesta rauxa poètica, i en Colell és aquell que un té al costat per dir-li ‘compte, vigila’”, diu.

L’enigma Verdaguer s’ha rodat en 23 dies i se suma a la llista de produccion­s que es graven simultània­ment en català i castellà, com ja ho van ser El rei borni i La dona del segle. Disposa a més d’un repartimen­t amb moltes cares conegudes com David Marcé, Diana Gómez, Laia Manzanares, Clara Segura, Bea Segura, Llum Barrera, Francesc Orella, Juanjo Puigcorbé, Pau Durà i Lluís Villanueva, entre d’altres.

 ??  ?? Pere Arquillué (bisbe Morgades) i Ernest Villegas (Jacint Verdaguer)
Pere Arquillué (bisbe Morgades) i Ernest Villegas (Jacint Verdaguer)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain