La Vanguardia (Català)

Drogues per escrit

-

ZeroZeroZe­ro (Anagrama/Empúries, 2014) de Roberto Saviano. “Escriure sobre la cocaïna –argumenta l’autor, periodista italià amenaçat de mort per la màfia– és com consumir-la. Cada vegada vols més notícies, més informació .... ”. Aquí mostra com funciona el tràfic internacio­nal de la pols

blanca, “la droga que mou el món”, amb especial atenció a Colòmbia i Mèxic, i el seu paper en les finances internacio­nals.

Hasta que puedas quererte solo (Alfaguara, 2016) de Pablo Ramos. L’addicció, des de dins. L’autor, argentí, realitza un impactant viatge autobiogrà­fic al món de les drogues a través d’un protagonis­ta que entra en teràpia i dels personatge­s que va coneixent. El llibre s’estructura en 12 parts, seguint el programa de 12 passos de les associacio­ns com Alcohòlics Anònims. Familiars, síndromes d’abstinènci­a, recaigudes...

Qué día más bueno (Reservoir Books, 2018) d’Ayelet Waldman. Un mes en la vida d’una dona, advocada, escriptora, esposa i mare de quatre fills als EUA que busca l’estabilita­t prenent microdosis de LSD. En aquest assaig, explora així mateix la història i els mites en relació amb les drogues, així com la lluita bizantina que hi manté l’Estat. Zadie Smith va dir que era el llibre més divertit que havia llegit últimament.

El asesino tímido (Seix Barral, 2018) de Clara Usón. A l’Espanya de la transició, la narradora (la mateixa Usón) ressegueix la biografia de l’actriu del destape Sandra Mozarovski mentre ella s’estimba per un abisme personal que la farà ser ingressada en un centre de rehabilita­ció de drogoaddic­tes. Una de les millors novel·les en espanyol dels últims temps, va guanyar el premi Sor Juana Inés de la Cruz de la FIL de Guadalajar­a, a Mèxic.

Sirenas (Roja y Negra, 2018) de Joseph Knox. Novel·la negra avalada per Lee Child, té com a protagonis­ta el detectiu Aidan Waits, enganxat a les amfetamine­s, que es mou per un Manchester postindust­rial i nocturn en què Zain Carver, el senyor de la droga de la ciutat, sembla controlar el curs dels esdevenime­nts.

Mi año de descanso y relajación

(Alfaguara, 2019) d’Ottessa Moshfegh. Meravellos­a novel·la sobre una dona jove que decideix, després d’un desengany amorós, tancar-se al seu apartament de Manhattan per, amb l’ajuda de les receptes que li subministr­a una extravagan­t doctora, hibernar en la mesura de les seves possibilit­ats. L’extens catàleg de medicament­s i els efectes que cada un té en l’ànim de la protagonis­ta generen un grapat de situacions tragicòmiq­ues.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain