La Vanguardia (Català)

Campió, malgrat Oblak

- Santiago Segurola

Un porteràs va demorar més del previst la victòria del Barça sobre l’Atlètic, que va resistir amb la tenacitat habitual, però va pagar la mala boca de Diego Costa. Li va muntar tal ciri a l’àrbitre que l’expulsió estava cantada. En un partit crucial, va deixar el seu equip en una situació lamentable. No perdrà, tot i això, la seva condició d’heroi matalasser. Al voltant de Costa s’ha generat una de les místiques més inexplicab­les del futbol. Amb deu jugadors durant una hora, l’Atlètic va confirmar la seva estakhanov­ista enteresa i es va encomanar al seu porter Oblak, un dels escassos porters del món que redueix la porteria. La fa tan petita que costa tot un món superar-lo.

Fins que Luis Suárez, molt a última hora, va ajustar un fenomenal xut de mitja distància, Oblak en va espatllar un per un totes les rematades del Barça, alguns amb la marca registrada de Messi. És un porter sense esquerdes, màxim representa­nt de l’escola clàssica. No és educat en les finors de la passada curta i de la distribuci­ó. Ningú no l’hi exigeix a l’Atlètic, però ara mateix Oblak és la perfecta representa­ció del porter gairebé invulnerab­le. Exigeix als rematadors més recursos i més precisió que cap altre porter.

Oblak atura les rematades

fàcils i les difícils, encara que no és mai fàcil saber quan són fàcils les seves intervenci­ons. Té el do de rebaixar el picant als tirs. Els treu èpica, una altra de les seves grans qualitats, perquè no transmet mai la impressió de sentir-se superat. No s’agita mai. En les seves defenses genera una sensació absoluta de serenitat, com si res no el pertorbés. Als rivals els produeix una barreja d’ansietat i frustració. Els obliga a fer uns exercicis de precisió que rares vegades necessiten davant els altres porters.

D’això va tractar el gol de Luis Suárez, una extraordin­ària rematada amb la força, l’efecte i la direcció justa per entrar al costat del pal. Gairebé el va desviar Oblak, però ja havia esgotat la capacitat per als miracles. Un per un havia rebutjat tots els xuts de Messi, Luis Suárez i Coutinho. En el mà a mà va desplegar la seva espectacul­ar envergadur­a i la intuïció per anticipar esdevenime­nts. L’Atlètic té una mina en el porter eslovac.

El partit com a tal, és a dir, amb els dos equips buscant l’àrea rival, va durar el que va trigar Diego Costa a sortir expulsat. Durant 25 minuts, l’Atlètic va disposar de la pilota i el Barça de les ocasions. Cap de millor que la suau solució de Jordi Alba després de rebre un majestuós passi de Messi. La pilota va colpejar el pal. Aquesta tirada del matx va manifestar que l’Atlètic té més futbol del que practica, evidència, que li va costar l’eliminatòr­ia contra la Juve a la Copa d’Europa.

L’Atlètic disposa de bons i molt coneguts futboliste­s, però guarda un secret: Thomas és un jugador fenomenal. Famós pel seu gran desplegame­nt, s’infravalor­a unes condicions tècniques cada vegada més ressenyabl­es, a més d’una contrastad­a versatilit­at. Thomas Party és indispensa­ble a l’Atlètic i ho seria a qualsevol gran equip.

El Barça, que va jugar bé o molt bé gairebé sempre, va gaudir d’una altra nova exhibició de Messi, pletòric durant tota la nit. Cada una de les seves intervenci­ons va disparar les alarmes defensives de l’Atlètic. No tenia sentit que la seva actuació no es consagrés amb un gol. Va arribar, i de quina manera. Va marcar com si tanqués la porta d’un Rolls, amb suavitat i molta classe. Un luxós gol per a una nit que tanca la Lliga. El Barça repetirà com a campió.

La rematada de Luis Suárez va ser extraordin­ària, amb força, efecte i direcció

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Luis Suárez, Malcom, Semedo i Aleñá celebren el primer gol de la nit
CÉSAR RANGEL Luis Suárez, Malcom, Semedo i Aleñá celebren el primer gol de la nit
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain